10 activități de făcut în Pădurea Craiului
Pădurea Craiului este o destinație de călătorie pentru toată lumea. De la iubitorii de adrenalină, până la familiile care își doresc să facă plimbări în natură sau să descopere cultura locală, oricine poate găsi câteva din ingredientele unei vacanțe de vis, în cea mai cunoscută destinație turistică a județului Bihor.
1. Via Ferrata
Senzații tari în deplină siguranță. Pădurea Craiului are cea mai bogată rețea de via ferrata din Apuseni. Asta înseamnă: amenajări moderne și sigure ce respectă normativele europene, ghizi bine pregătiți, centre de închiriere a echipamentului necesar și peisaje care îi răsplătesc din plin pe iubitorii de adrenalină. Cei mici au și ei câteva trasee unde pot învăța să facă primii pași pe… verticală.
2. Rafting și kayaking
Crișul Repede e locul ideal în care poți învăța să cârmești o barcă gonflabilă sau un caiac. În funcție de anotimp sau de nivelul precipitațiilor, râul poate fi blând sau dezlănțuit. Monitori specializați sunt gata să te îmbarce pentru o aventură acvatică, iar o tură la vâsle poate deveni începutul unei frumoase și aventuroase pasiuni.
3. Drumeții de o zi
Altceva decât un city break. Încercați un nature break! Cu sau fără bețe de drumeție, având un echipament lejer, puteți face plimbări de o zi, pe unul sau mai multe dintre zecile de trasee turistice de drumeție marcate din Pădurea Craiului. Destinația de ecoturism o să vă surprindă cu peisajele sale, cu colțuri de natură parcă niciodată atinse de om, cu flori rare, cu fauna ei bogată, cu locuri și oameni despre care veți avea ce povesti prietenilor de acasă.
4. Speoturism
Pădurea Craiului e sinonimă cu speologia pentru toți. Cu echipament adecvat, speolog sau simplu turist, una sau mai multe peșteri ce țin de unica rețea speoturistică din România îi provoacă pe cei îndrăzneți la o „Călătorie spre centrul pământului”.
5. Circuitul peșterilor amenajate
Peștera Unguru Mare, Peștera de la Vadu Crișului, Peștera Meziad, Peștera cu cristale din mina Farcu au devenit în ultimii ani destinații obligatorii pentru oricine vizitează Pădurea Craiului. Astfel amenajate încât sunt accesibile oricui, de la copii, la vârstnici, de la montaniarzi încercați și până la cei ce abia au descoperit muntele, peșterile amenajate deschid celor curioși și dornici să descopere noi orizonturi subpământene. Nu e nevoie să ai cine știe ce echipament de speologie să cobori și tu în „Lumea de sub lume”.
6. Escaladă
Defileul Crișului Repede e o adevărată școală a cățărătorilor. Pereții provocatori de calcar cheamă, irezistibil, și cățărători din alte țări. Zona are trasee echipate, de diverse grade de dificultate, pentru toți cei ce iubesc cățărarea. În Pădurea Craiului, cu ajutorul unui ghid specializat, cu ham, cască și pantofi de escaladă, aproape oricine poate trece, cu brio, primele lecții de cățărare.
7. Alergare montană
Dacă faci sport, Pădurea Craiului îți oferă șansa de a duce alergarea la un alt nivel. Alergarea montană este o provocare autentică pentru orice sportiv cu ceva experiență. Ai nevoie doar de cei mai buni pantofi de trail running și, eventual, o pereche de bețe destinate acestui sport. Traseele special marcate te așteaptă! Peisajele, uluitor de frumoase, sunt premii ce răsplătesc, din plin, efortul făcut.
8. Pedalează pe trasee de cicloturism
Cea mai mare și complexă rețea de trasee pentru mountain-bike din Apuseni! Așadar, vacanța în Pădurea Craiului poate însemna și o vacanță activă, petrecută pe bicicletă. Aici găsești trasee pentru toate gusturile și toate nivelurile de pregătire, de la mountain-biking, la cicloturism sau cross-country. Ghizii locali vor dezvălui celor mai buni practicanți de mountain-biking traseele lor secrete pentru downhill. Doar să te țină bicicleta! Și frânele:)
9. Trasee Tematice prin programul Edu Venture
Vacanța, concediul, „Săptămâna verde” sau alte activități extrașcolare pot deveni prilejul ideal de a învăța câte ceva despre viața din pădurile de foioase sau din peșteri. Programul de activități „Edu-Venture” îmbină utilul cu plăcutul, educația cu aventura. În Pădurea Craiului, cei mici, dar și cei mari, pot să descopere, tainele vieții sălbatice, cu ajutorul unor ghizi bine pregătiți.
10. Călărie
Calul, cel mai nobil animal îți poate fi tovarăș de vacanță în Pădurea Craiului, iar călăria poate însemna mai mult decât un hobby. Dresor pasionat, cea care a adus turismul ecvestru în această parte de țară e oricând gata să fie instructor sau companion pentru vacanțe călare, pe cărări de munte, prin pâraie limpezi sau poieni pline de flori.
Credit foto: Călin Continghiu, Andrei Posmoșanu, Răzvan Zot, Constanza Baeza, Oana Pădureanu.