Articole, Noutăți

5 trasee de alergare montană pe placul tuturor în Pădurea Craiului: “Un vis devenit realitate”

51438040 250738829160443 1924034929293787136 o

Totul a pornit de la sentimentul de libertate trăit la fiecare pas în turele de alergare pe cărările din Pădurea Craiului. Idea unor trasee de alergare permanente în Pădurea Craiului a gravitat în jurulul pasionaților de ceva vreme. Acum ne putem bucura în Pădurea Craiului, de prima de rețea de trasee de trail running pe placul tuturor. Iată cum aceast concept a devenit realitate datorită unor oameni faini și puși pe fapte mari. Istvan Szokolszky, fondatorul clubului ACS Xterra Sport Bihor împreună cu echipa au identificat, documentat și au marcat traseele de alergare montană din Pădurea Craiului.

 

“Mi s-a împlinit un vis!
Acum 4-5 ani când am început să mă antrenez pentru alergările montane, am redescoperit Pădurea Craiului, mai precis zona carstica din Șuncuiuș și Vadu Crișului. Incredibil ce varietate de teren într-o locație atât de restrânsă! Întotdeauna sentimentele trăite de mine, doresc să le transmit și celorlalți. Am visat la niște trasee de alergare montane, marcate în permanență, cu descriere pe înțelesul tuturor, hartă expusă, track gps, poze și alte materiale care vin în ajutorul nostru. Atât de entuziasmat am fost de idee încât am povestit cui am putut!  Nu am ținut secret, am împărtășit idea, am rumegat-o, am discutat-o, am sucit-o de nenumărate ori. Trebuia să fie o soluție!!!
Întretimp am organizat cu colegii mei de club primele ediții al concursului din Pădurea Craiului – Primavera Trail Race. Concursul a crescut de la an la an. Participanților le-a placut traseul …iar eu eram și mai hotărât. Trebuie să fac ca aceste trasee să fie accesibile oricând, pentru oricine.
Da, a venit momentul meu! . Acum un an, m-a sunat prietenul meu Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor. “Auzi, te mai interesează proiectul acela cu traseele de alergare? Cred că am găsit o finanțare!”. În acel moment eram cel mai fericit om de pe pământ. Cum să nu!!! Viiiiin ! Am discutat, am făcut planul și am început să lucrăm. Planuri, dezbateri, cartografieri, descrieri, ieșiri pe traseu, poze etc…
În final am reușit! Azi am termnat marcajul. Sunt 5 trasee de alergare pe placul tuturor. Trei din ele sunt în ȘuncuiușVadu CrișuluiPojorâta iar două dintre ele în Lazuri de Roșia – Damiș – Poniță. Traseele sunt superbe. Sunt și trasee scurte și variate, treceri prin pârâu, prin chei, sunt trasee dificile cu urcări și coborări tehnice, sunt trasee prin poieni deschise și prin păduri de molid și de fag. Am făcut și traseu scurt de 10 km și traseu lung de ultramaraton, dar majoritatea dintre ele sunt la 16 – 24 km cu un timp de parcurgere între 2 si 4 ore, depinde cât de pregatit este alergatorul. Toți alergătorii își găsesc unul preferat, sunt sigur. Nu aveți altceva de făcut decât să le alergați! În zonă, găsiti cazări bune cu oameni primitori. La traseele din Roșia nici în weekend nu prea veți întâlni pe nimeni pe traseu, este o zona foarte liniștită. Recomand celor care doresc sa alerge și să fie mai retrași.
Până nu aveți ocazia să le alergați, puteți savura descrierile de traseu ale Cristinei Cecan, căreia îi mulțumesc din inima pentru ajutor . Am lucrat foarte bine la acest proiect și cred că urmează și altele tot așa de frumoase.

Prieten pe viață …
Cum nici un lucru bun nu merge să nu apară opusul, așa am pațit eu la ultima sesiune de marcaj în Lazuri de Roșia. Am ajuns miercuri dimineața la Pensiunea Dorel Codoban ( recomand cu căldură ) cu ultimele tăblițe pentru marcaj. La intrare pe strada pensiunii era un câine alb, cam de 9-10 luni. Ne-a văzut în mașină și a început să alerge după noi. Am despachetat, am luat rucsacul cu tăblițele de marcaj și am pornit. Câinele ne-a așteptat la poarta pensiuii și ne-a însoțit pe tot traseul. Ne-a apărat de orice primejdie care a apărut pe traseu, frunze mișcătoare, păsări, șoareci ba și de câinii și de oamenii d epe tarsu 😃. Era jucăuș și liber. Eram pe aceași lungime de undă. Era umbra mea și îi plăceau la nebunie batoanele de proteine 😂. După o zi întreagă de marcaj, revenind la pensiune a venit cu mine. Mihai Ciobanu a plecat – mersi de ajutor!!! Am rămas singur în pensiune, cu noul prieten. Era învățat, nu intra înăuntru, s-a așezat frumos lângă ușă. Noaptea a aparat teritoriul. În dimineața următoare am alergat 15km dus-întors până la păstrăvarie. A venit cu mine, incredibil! De când fac drumeții pe munte am întâlnit o droaie de câini care m-au însoțit. Acesta era altfel…Nu-mi cerea nimic, ne jucam, ne depășeam, ne uitam unul dupa celalalt . Eram doi băieți care se jucau … Am ajuns înapoi, am mâncat amândoi. A apărut mama proprietarei și ma întrebat cum am adus cainele și de când îl am? 🤪. Am crezut ca este al dumneavoastră! – răspunsesem. Se mișca ca și acasă, ba mai mult a gonit câinele proprietarei 😂. Am pornit la marcaj. Eu aveam în spate un rucsac de aprox. 20 kg cu tăblițe, șuruburi și bormașină cu acumulator + mâncare pentru amândoi. Aveam picioare grele, dar sufletul ușor. Aproape 9 ore de marcaj cu căldură caniculară și o ploaie la final, cică din aia cu de cod portocaliu . Nu ne-am distanțat la mai mult de un metru în acest timp, ba mergeam ca melcii, ba alergam în coborare. A fost fain.
Azi dimineață am stat și tot mă gândeam… Era prima data când doream să iau un câine cu mine. Deși nu am acasă condiții pentru a crește responsabil un câine, dar era foarte tentant. Știam că plecăm și când ne-am pus în mașină, disperat l-am mai rugat să vină lângă mine, să intre. Dacă venea era aici cu mine. A alergat dupa mașină…
Adio prietene, ne mai vedem! …😪 Ai rămas cu mine în sufletul meu…”

Experiența este povestită de Istvan și preluată de pe pagina personală de Facebook.

Foto cover: preluată de pe pagina oficială de Facebook

Proiect realizat în cadrul proiectului “Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești“, implementat de către Centrul pentru Arii protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) în colaborare cu clubul sportiv clubului ACS Xterra Sport Bihor.
Proiectul este finanţat prin intermediul programului “Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România“, un program comun al Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.