Aleargă liber în Pădurea Craiului
Alergarea montană înseamnă să alergi în inima naturii. Este un sport și un stil de viață deopotrivă, ce îți pune în mișcare muschii de la picioare dar și celelalte părți ale corpului.
Implică concentrare, atenție și să fii una cu poteca pe care alergi. Când ești în urcare, alternezi alergarea cu mersul pe jos. În coborâre, trebuie să fi atent unde calci, îți folosești la maxim mâinile pentru ați păstra echilibrul. Când alergi în natură, te concentrezi la fiecare pas, îți controlezi respirația, gândești mai puțin și îți percepi altfel emoțiile. Această stare a minții e ceea ce definește alergarea montană. Și este poate motivul care o face atât de populară printre iubitorii de natură și mișcare in aer liber.
Începând cu 2019, în Pădurea Craiului, pasionaţii de alergare montană au la dispoziţie 5 trasee marcate, cu grade diferite de dificultate, localizate în Defileul Crișului Repede și în Valea Roșiei, iar aici puteți accesa fișele traseelor și track-urile GPS.
Trasee de alergare montană
Traseul Mișidului
Traseul Văii Mișidului este unul pe cât de scurt, pe atât de spectaculos. Parcursul traversează firul apei, prin valea de la care și-a luat numele, oferindu-le alergătorilor prilejul de a se răcori în apa rece de munte. În plus, pe aproape întreaga sa lungime, traseul este prin pădure. Chiar dacă terenul este acoperit cu rădăcini …
Traseul Pojorâta
Pe primii 14 km ai săi, traseul de alergare montană Pojorâta, este comun cu cel al Devențului. Această rută trece pe lângă peșterile Devenţului, prin Defileul Crișului Repede și include puncte de belvedere de pe ambii versanți. Aici, alergarea nu poate să aibă un ritm impus, fiindcă terenul este când tehnic și fragmentat de pietre …
Traseul Devențului
Traseul Devențului dezvăluie sportivilor care îl parcurg imagini panoramice asupra Defileului Crișului Repede, oferindu-le posibilitatea de a alerga într-o zonă definită prin spectaculosul său relief carstic. Parcurgerea traseului de alergare montană este o desfătare, atât pentru sufletul cât şi pentru trupul sportivilor.
Traseul Văii Roșia
Traseul de alergare montană este unul uşor de parcurs, fiind foarte bine evidenţiat în teren. El oferă alergătorilor în mai multe puncte de pe traseu o panoramă de 360 de grade asupra împrejurimilor. Mai bine de jumătate din lungimea acestui itinerar se află la umbra pădurii, fapt care îl face uşor de parcurs şi pe timp de vară.
Traseul Colinelor
Traseul Colinelor îi duce pe alergători la două puncte turistice importante din zona Roşia: Peștera cu cristale din mina Farcu și complexul Tradiţional Casa. Acestea sunt două locuri în care sportivii pot face câte o scurtă pauză pentru a vizita peştera sau pentru o scurtă întâlnire cu tradiţiile locului.
Traseul Roșu
Traseul porneşte de la Pensiunea Carpathia din localitatea Remeți. După o scurtă porţiune parcursă pe asfalt, itinerarul face dreapta, către Valea Izvorului. Traseul urcă printr-un canion stâncos, apoi ajunge la o porțiune mai lină. Aici traseul șerpuiește pe lângă pârâu. La capătul văii, unde drumul se bifurcă, alergătorii vor face dreapta.
Traseul Albastru
Traseul porneşte de la pensiunea Carpathia. După o scurtă porţiune pe asflat, ruta face dreapta, către valea Izvorului. După un urcuş destul de accentuat printr-un canion stâncos se ajunge la o porţiune mai lină. Din acest punct traseul urmează cursul pârâului. La capătul văii se află o bifurcaţie.
Traseul Galben
Traseul porneşte de la pensiunea Carpathia. După aproximativ 1,5 kilometri parcurşi pe asfalt traseul de alergare montană urcă uşor pe valea Lungii. Poteca pietroasă începe să câştige înălţime şi traversează, de două ori, pârâul ce curge prin această vale.
Traseul Verde
Traseul de alergare montană este unul uşor de parcurs, fiind foarte bine evidenţiat în teren. El oferă alergătorilor în mai multe puncte de pe traseu o panoramă de 360 de grade asupra împrejurimilor. Mai bine de jumătate din lungimea acestui itinerar se află la umbra pădurii, fapt care îl face uşor de parcurs şi pe timp de vară.