Top
  >  Atracții culturale

Atracții culturale

Deoarece valoarea lucrului fǎcut manual a început sǎ pǎleascǎ în faţa produselor în serie, deoarece am uitat sǎ mai creăm noi ceva cu mîna noastrǎ şi am început sǎ cumpǎrǎm totul  de-a gata, deoarece azi, în secolul XXI, credem cu tǎrie cǎ un vas din plastic este mai util, mai valoros şi mai frumos decît un vas de lut, deoarece hainele pe care le îmbrǎcǎm, mîncarea pe care o mîncǎm, lucrurile în care credem au devenit tot mai strǎine de noi înşine, deoarece simţim tot mai mult cǎ trebuie sǎ ne îndepǎrtǎm de tradiţia noastrǎ, deşi poate nici mǎcar nu o cunoaştem sau nu o înţelegem, de aceea şi din multe alte motive, vã adresãm provocarea de-a redescoperi  meşteşugurile Pădurii Craiului.

Olărit

Meşteşugul olãritului poartã în sine o întreagã mitologie, cãci aparent simpla modelare a lutului este asociatã cu însãşi creaţia divinã. Vasele de lut sunt ele însele reflectãri ale universului uman, cu formele şi culorile sale, transpuse stilizat în lutul moale. Cele mai multe poveşti despre olãrit vi le pot spune chiar cei care au reuşit sã poarte meşteşugul peste timp, pânã azi. În Pădurea Craiului, singurul centru de olărit, odinioară animat de peste 200 de familii de olari, este Vadu Crişului, unde mai există doi olari activi. Vă invităm să treceţi pragul atelierelor lor, să priviţi mişcarea roţii olarului şi să descoperiţi cum prind viaţă diverse obiecte din lut. Specific acestei zone este lutul alb, lipsit de oxizi de fier, lucru destul de rar în lume. Oale de sarmale, blide, ulcioare, obiecte decorative şi multe altele pot fi achiziţionate de aici, sprijinind astfel menţinerea acestor meşteşuguri.

Meșteri:

 • Haşaş Maria, Vadu Crişului, , nr. 417, tel: 0743385100
 • Iuliana Szolga-Geczi, str. Toldes, nr. 607, tel: 0751947971

ŢESĂTURI, BRODERIE

Degetele pricepute ale femeilor din Pădurea Craiului nu stau niciodatã degeaba! Aţa de bumbac se poate rãsuci, împleti, coase în nenumãrate motive inspirate din viaţa cotidiană. Astãzi, mai existã  femei care cos, fiecare folosind motivele specifice Pădurii Craiului. Obiectele decorate pot fi ştergare tradiţionale, feţe de masã sau piese de port. În căteva gospodării din Roşia sau Drăgoteni, mai există războaie de ţesut, unde iarna mai ales, se mai ţes obiecte de port, ştergare sau traiste.

În căteva gospodării din Roşia sau Drăgoteni, mai există războaie de ţesut, unde iarna mai ales, se mai ţes obiecte de port, ştergare sau traiste.

Meșteri:

 • Artă populară, podoabe, cămăşi, pictură – Roşia, nr. 304, Szabo Angela, tel. 0728159799
 • Ţesături şi broderie, Codoban Floare, Roşia, sat Lazuri de Roşia, nr. 95, 0742926307
 • Ţesături şi broderie tradiţională, Viorica Ştiube, Dobreşti, nr. 276, tel. 07233999424
 • Broderie manuală – Sturz Floare, Şuncuiuş, str. Unirii, nr. 124
 • Ţesături-Hanza Dorina, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 63, 0726185124

OUĂ ÎMPISTRITE

Infrumuseţarea ouãlor este un obicei preistoric preluat mai târziu de Creştinism; ouãle sunt jertfite şi mâncate sacramental la sãrbãtorile pascale. Meşteşugul înfrumuseţãrii ouãlor pentru Paşti cuprinde alesul şi pregătirea lor, vopsitul  acestora (adesea cu vopsele obţinute din plante) şi încondeierea propriu-zisã cu cearã, alternativ. Culorile iniţiale erau galbenul şi roşul, care simbolizeazã trecerea soarelui pe cer, de dimineaţă până la apus. În Pădurea Craiului, acest meşteşug se practicã anual in Vinerea Mare, în Roşia şi Drãgoteni, unde are loc şi un Festival al Ouălor Încondeiate.

Meșteri:

 • Hanza Dorina, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 63, 0726185124
 • Muţ Ecaterina, Remetea, sat Drăgoteni, nr.45
 • Lezeu Viorica, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 125
 • Lezeu Catiţa, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 100

PODOABE DIN MĂRGELE

Obicei relativ modern în satele româneşti, realizarea de podoabe din mãrgele se adreseazã mai mult femeilor, care le fac manual şi le poartã – în special la sãrbãtori. Tradiţionale în Bihor sunt zgãrdanele cu mãrgele roşii, albe, negre şi verzi, cu motive geometrice (cumpãna, prescura). Cele mai complicate zgãrdane sunt cele « cu colţi », a căror realizare implică multă migală.

Meșteri:

 • Hanza Dorina, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 63, 0726.18.51.24
 • Tirean Catiţa, Remetea, sat Drăgoteni nr. 110
 • Fărcuţ Ana, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 132

OBIECTE SCULPTATE DIN LEMN

Lucrul lemnului porneşte de la alegerea fibrei potrivite pentru tipul de obiect pe care vrei sã-l realizezi şi merge pânã la decorarea acestuia cu motive care pun în valoare lemnul şi forma obiectului. Lemnul fiind o materie primã foarte accesibilã, este foarte des folosit în gospodãrie.

Meșteri:

 • Ciuhandu Ioan, Roşia, Valea Şteazelor, nr. 97
 • Popuţe Dănuţ, Bulz, tel. 0743.86.18.24

ICOANE PE STICLĂ

Realizarea de icoane pe sticlã şi lemn a fost mereu asociatã cu viaţa monahalã din anumite centre din ţarã. Pictura pe sticlã (naivã) era practicatã uneori şi de ţãranii meşteşugari, reprezentând scene din viaţa zilnicã. Icoane deosebit de frumoase, pictate pe lemn, în tradiţia românească, pot fi admirate şi în unele biserici vechi de lemn din Pădurea Craiului.

Meșteri:

 • Dorina Văşcan, Remetea, sat Meziad