Top
  >  Atracții culturale

Atracții culturale

Deoarece valoarea lucrului fǎcut manual a început sǎ pǎleascǎ în faţa produselor în serie, deoarece am uitat sǎ mai creăm noi ceva cu mîna noastrǎ şi am început sǎ cumpǎrǎm totul  de-a gata, deoarece azi, în secolul XXI, credem cu tǎrie cǎ un vas din plastic este mai util, mai valoros şi mai frumos decît un vas de lut, deoarece hainele pe care le îmbrǎcǎm, mîncarea pe care o mîncǎm, lucrurile în care credem au devenit tot mai strǎine de noi înşine, deoarece simţim tot mai mult cǎ trebuie sǎ ne îndepǎrtǎm de tradiţia noastrǎ, deşi poate nici mǎcar nu o cunoaştem sau nu o înţelegem, de aceea şi din multe alte motive, vã adresãm provocarea de-a redescoperi  meşteşugurile Pădurii Craiului.

Olărit

Meșteșugul olăritului poartă în sine o întreagă mitologie, căci aparent simpla modelare a lutului este asociată cu însăși creația divină. Vasele de lut sunt ele însele reflectări ale universului uman, cu formele și culorile sale, transpuse stilizat în lutul moale. Cele mai multe povești despre olărit vi le pot spune chiar cei care au reușit să poarte meșteșugul peste timp, până azi. În Pădurea Craiului, singurul centru de olărit, odinioară animat de peste 200 de familii de olari, este Vadu Crișului, unde mai există doi olari activi. Vă invităm să treceți pragul atelierelor lor, să priviți mișcarea roții olarului și să descoperiți cum prind viață diverse obiecte din lut. Specific acestei zone este lutul alb, lipsit de oxizi de fier, lucru destul de rar în lume. Oale de sarmale, blide, ulcioare, obiecte decorative și multe altele pot fi achiziționate de aici, sprijinind astfel menținerea acestor meșteșuguri.

Meșteri:

ŢESĂTURI, BRODERIE

Degetele pricepute ale femeilor din Pădurea Craiului nu stau niciodată degeaba! Ața de bumbac se poate răsuci, împleti, coase în nenumărate motive inspirate din viața cotidiană. Astăzi, mai există  femei care cos, fiecare folosind motivele specifice Pădurii Craiului. Obiectele decorate pot fi ștergare tradiționale, fețe de masă sau piese de port. În câteva gospodării din Roșia sau Drăgoteni, mai există războaie de țesut, unde iarna mai ales, se mai țes obiecte de port, ștergare sau traiste.

În câteva gospodării din Roșia sau Drăgoteni, mai există războaie de țesut, unde iarna mai ales, se mai țes obiecte de port, ștergare sau traiste.

Meșteri:

 • Artă populară, podoabe, cămăși, pictură – Roșia, nr. 304, Szabo Angela, telefon: +40 728 159 799
 • Țesături și broderie, Codoban Floare, Roșia, sat Lazuri de Roșia, nr. 95, telefon: +40 742 926 307
 • Țesături și broderie tradițională, Viorica Știube, Dobrești, nr. 276, telefon: +40 723 399 424
 • Broderie manuală – Sturz Floare, Șuncuiuș, str. Unirii, nr. 124
 • Țesături-Hanza Dorina, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 63, telefon: +40 726 185 124

OUĂ ÎMPISTRITE

Înfrumusețarea ouălor este un obicei preistoric preluat mai târziu de Creștinism; ouăle sunt jertfite și mâncate sacramental la sărbătorile pascale. Meșteșugul înfrumusețării ouălor pentru Paști cuprinde alesul și pregătirea lor, vopsitul  acestora (adesea cu vopsele obținute din plante) și încondeierea propriu-zisă cu ceară, alternativ. Culorile inițiale erau galbenul și roșul, care simbolizează trecerea soarelui pe cer, de dimineața până la apus. În Pădurea Craiului, acest meșteșug se practică anual în Vinerea Mare, în Roșia și Drăgoteni, unde are loc și un Festival al Ouălor Încondeiate.

Meșteri:

 • Hanza Dorina, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 63, telefon: +40 726 185 124
 • Muț Ecaterina, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 45
 • Lezeu Viorica, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 125
 • Lezeu Catița, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 100

PODOABE DIN MĂRGELE

Obicei relativ modern în satele românești, realizarea de podoabe din mărgele se adresează mai mult femeilor, care le fac manual și le poartă – în special la sărbători. Tradiționale în Bihor sunt zgărdanele cu mărgele roșii, albe, negre și verzi, cu motive geometrice (cumpăna, prescura). Cele mai complicate zgărdane sunt cele „cu colți”, a căror realizare implică multă migală.

Meșteri:

 • Hanza Dorina, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 63, telefon: +40 726 185 124
 • Tirean Catiţa, Remetea, sat Drăgoteni nr. 110
 • Fărcuț Ana, Remetea, sat Drăgoteni, nr. 132

OBIECTE SCULPTATE DIN LEMN

Lucrul lemnului pornește de la alegerea fibrei potrivite pentru tipul de obiect pe care vrei să-l realizezi și merge până la decorarea acestuia cu motive care pun în valoare lemnul și forma obiectului. Lemnul fiind o materie primă foarte accesibilă, este foarte des folosit în gospodărie.

Meșteri:

 • Ciuhandu Ioan, Roșia, Valea Șteazelor, nr. 97
 • Popuțe Dănuț, Bulz, telefon: +40 743 861 824

ICOANE PE STICLĂ

Realizarea de icoane pe sticlă și lemn a fost mereu asociată cu viața monahală din anumite centre din țară. Pictura pe sticlă (naivă) era practicată uneori și de țăranii meșteșugari, reprezentând scene din viața zilnică. Icoane deosebit de frumoase, pictate pe lemn, în tradiția românească, pot fi admirate și în unele biserici vechi de lemn din Pădurea Craiului.

Meșteri:

 • Dorina Văşcan, Remetea, sat Meziad