Cicloturism, Cicloturism pe Valea Roșia

C10: Descoperă Valea Sohodolului

Cicloturism Valea Rosia Padurea Craiului C

C10: Descoperă Valea Sohodolului

Rută Căbești – Vale Sohodolului – Sohodol – Dealul Văratecului – Dealul Piștelii – Sohodol – Vale Sohodolului – Căbești
Distanța 35 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 850 m
Durată 6 ore
Grad de dificultate dificil
Suprafață asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperă ariile naturale protejate de inters județen: Râul Pietrificat de pe Sohodolul Căbeștilor, Cucuruzul – Valea Cascadei

Descriere traseu

Un traseu de cicloturism plin de surprize ce traversează frumoasa vale a Sohodolului cu ale sale mici cascade și sectoare de chei mărginite de pereți înalți de calcar. Un parcurs pe gustul pasionaților de mountainbike, cu porțiuni de ”push bike” și o diferență totală de nivel de 850 de metri. Porțiunea de traseu ce merge paralel cu Valea Sohodolului poate fi parcursă și de către copii.

Traseul începe de pe drumul judeţean DJ 764, în localitatea Căbeşti, la intersecția cu drumul comunal care face legătura cu satul Sohodol, de la altitudinea aproximativă de 162 m.

Vezi mai mult ...

De aici vom urma șoseaua asfaltată ce merge paralel cu Valea Sohodolului. Succesiv, vom trece de intersecții cu o serie de drumuri de ţară ce merg spre dreapta, de o punte veche de lemn care trece apa Sohodolului în dreapta, pentru a intra în Cheile Sohodolului, marcate de pereţi de calcar înalţi şi abrupţi pe partea stângă.

Intrăm în satul Sohodol și urmăm drumul principal, asfaltat, până la ieșirea din sat, unde asfaltul se termină şi în continuare vom pedala pe drumuri forestiere.

Urmează o intersecție cu un drum ce vine din stânga, pe care vom reveni în sat la sfârşitul turei. Drumul nostru traversează un pod pe celălalt mal şi acum valea este în partea noastră stângă. Continuăm în urcuș ușor, marcajul ciclo fiind bine evidenţiat, fie vopsit pe stâlpii de curent, fie marcat prin plăcuţe metalice pe arbori.

După circa 30 de minute de pedalat de la ieşirea din sat, trecem de o casă izolată în partea stângă. La scurt timp drumul se bifurcă spre stânga, noi mergem înainte şi trecem pe lângă o stâncă izolată, tot pe stânga, pe celălalt mal al apei.

Continuăm până la un loc de popas aflat pe partea stângă a drumului, unde putem să ne oprim și să ne realimentăm cu apă de la izvorul din apropiere. Vom ajunge apoi la o nouă bifurcație unde vom continua spre stânga (în dreapta e un indicator care ne spune că drumul forestier se numeşte “Dumbrăviţa – Sohodol”). Traseul continuă trecând succesiv de pe un mal al apei pe celălalt, pentru ca apoi să ajungem la o nouă bifurcaţie unde indicatorul marchează drumul forestier “Valea Mare Sohodol”.

ATENŢIE! Din acest punct traseul devine mai dificil, familiile cu copii și începătorii se pot întoarce în Căbești pe aceeași rută.

Pentru cei care doresc să continue, traseul va vira la stânga aproape 180° (conform marcajului şi săgeţii de pe stânca din faţa noastră) iar drumul urcă abrupt. Urmează o succesiune de urcări și coborâri până la o bifurcaţie unde în dreapta drumului este un loc deschis, plin cu ferigi.

ATENŢIE ! Suntem tentaţi să mergem înainte pe drumul mai vizibil şi mai bun, dar traseul nostru continuă la dreapta! Marcajul se vede în dreapta, mai departe, pe un arbore.

Părăsim deci drumul pietruit şi deviem la dreapta. Urcuşul este foarte abrupt şi destul de alunecos, fiind nevoiți să mergem pe lângă bicicletă.

După un timp ajungem într-o poiană plină cu ferigi şi cotim la dreapta spre un adăpost din lemn pentru animale. Ȋn dreapta, la liziera pădurii, se observă pe un arbore marcajul nostru. Continuăm pe lângă acesta şi mergem spre stânga, pe liziera pădurii din dreapta. Urmează din nou o succesiune de urcări și coborâri, ce ne vor conduce într-un final la o poiană largă cu o casă în faţa noastră şi cu adăposturi de animale în partea stângă.

 ATENŢIE! Aici trebuie să mergem la stânga, NU înainte pe drumul care este mai pronunţat și mai vizibil!

Cotim deci spre stânga şi coborâm spre satul Sohodol pe un drumeag îngust şi abrupt plin de pietre şi bolovani mari, care uneori ne obligă să coborâm de pe biciclete.

Din poiana mare cu adăposturi facem până jos în sat aproximativ 40 de minute. Ajungem la o bifurcaţie de unde continuăm spre dreapta pe drumul pietruit, ajungem la asfalt şi revenim în satul Sohodol și de aici la Căbești.

Experiente pe Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia