KERÉKPÁROS TURIZMUS, Kerékpáros turizmus a Rossia-patak völgyében

C10: Fedezd fel Aszóirtás-völgyét

Cicloturism Valea Rosia Padurea Craiului C

C10: Fedezd fel Aszóirtás-völgyét

Útvonal Biharkaba – Aszóirtás-völgye – Aszóirtás – Văratecului domb – Piștelii domb – Aszóirtás – Aszóirtás-völgye – Biharkaba
Útvonal hossza 35 kilométer
Halmozott pozitív szintkülönbség 850 méter
Idő 6 óra
Nehézségi fokozat nehéz
Útfelület aszfalt, kövezett út, földút
Fedezd fel ezt is a megyei jelentőségű természetvédelmi övezeteket: a biharkabai Aszóirtáson található megkövesedett folyót, a Cucuruzul-t – Vizesés-völgyét

 

Túraútvonal leírása

Egy meglepetésekkel teli kerékpáros túraútvonal, amely áthalad Aszóirtás szép, kisebb vízesésekkel és magas mészkőfalak által határolt szoros szakaszokkal tűzdelt völgyén. A mountainbike rajongók kedvelni fogják ezt a ”push bike” szakaszokat és 850 méteres összesített szintkülönbséget magába foglaló útvonalat. Azt a részt, amelyik párhuzamosan halad az Aszóirtás-völggyel gyerekek is megtehetik.

Az útvonal a DJ 764-es megyei útról indul Biharkaba községből, onnan ahol az Aszóirtás falu felé vezető kereszteződés található, körülbelül 162 m tengerszint feletti magaságról.

Vezi mai mult ...

Innen követjük az Aszóirtás-völggyel párhuzamosan haladó aszfaltozott utat. El fogunk haladni több, jobbra tartó vidéki út mellett, majd szintén jobb oldalon következik egy régi, fából készült, az Aszóirtás-patakon átvezető palló. Mi továbbra is előre haladunk és körülbelül 20 perc múlva beérünk a bal oldalán magas és meredek mészköfalak által határolt Aszóirtás-szorosba.

Megérkezünk Aszóirtás faluba és követjük az aszfaltozott főutat egészen a falu végéig, ahol vége lesz az aszfaltnak és a továbbiakban erdészutakon fogunk pedálozni.

Következik egy balra letérő út, ezen fogunk visszatérni a faluba a túra végén. A mi utunk áthalad egy hídon a másik partra és most a völgy a bal oldalunkon van. Folytatjuk enyhén felfelé haladva a jól látható kerékpáros jelzéseket követve, ezek vagy villanyoszlopokra vannak felfestve, vagy fákra rögzített fémlapokon találhatók.

Miután körülbelül 30 percet pedáloztunk a falu elhagyása után, elhaladunk egy magányos ház mellett a bal oldalon. Az útnak rövidesen lesz egy elágazása balra, mi tovább megyünk előre és elhaladunk egy magányos szikla mellett, szintén a bal oldalon, a patak másik oldalán.

Folytatjuk utunkat egészen egy, az út bal oldalán található pihenőhelyig, ahol meg tudunk állni és fel tudjuk tölteni a vízkészletünket a közeli forrásnál. El fogunk érkezni egy másik elágazáshoz, ahol balra haladunk tovább (jobb oldalon van egy tábla, amelyik tájékoztat, hogy az erdészút neve “Dumbrăviţa – Sohodol”). Innen az útvonal felváltva a patak egyik majd másik odalán folytatódik, majd elérkezik egy újabb elágazáshoz, ahol a jelzőtáblán a “Valea Mare Sohodol” erdészút neve olvasható.

FIGYELEM! Ettől a ponttól az útvonal nehezebbé válik, a gyermekes családok és a kezdők vissza tudnak fordulni Biharkabára ugyanazon az úton.

Azok számára, akik folytatni kívánják, az útvonal szinte 180 fokos fordulatot tesz balra (a jelzésnek és az előttünk levő sziklán látható nyílnak megfelelően) és az út elkezd meredeken emelkedni. A továbbiakban emelkedők és ereszkedők váltogatják egymást egészen egy elágazásig, ahol jobb oldalon van egy páfrányokkal teli nyílt terület.

FIGYELEM! Hajlamosak vagyunk arra, hogy előre menjünk a jobban látható és jobb úton, de a mi útvonalunk jobbra folytatódik! A jelzés jobb oldalon látható, kicsit távolabb, egy fán.

Elhagyjuk tehát a kövezett utat és letérünk jobbra. Az emelkedő nagyon meredek és eléggé csúszós, ezért kénytelenek leszünk a kerékpár mellett haladni.

Egy idő után elérünk egy páfrányokkal teli tisztászhoz, ahol jobbra fordulunk egy fából készült állat menedékhely irányába. Jobbra, az erdő peremén, egy fán látható lesz a jelzésünk. Elhaladunk mellette és balra térünk, a jobb oldalon található erdő szélén haladva. Megint lesz egy emelkedőkből és ereszkedőkből álló szakasz, amelynek a végén elérünk egy tág tisztáshoz egy házzal előttünk és állat menedékhelyekkel a bal oldalon.

FIGYELEM! Itt balra kell mennünk, NEM előre a jobb és jobban látható úton!

Elfordulunk tehát balra és ereszkedni kezdünk Aszóirtás falu irányába egy keskeny és meredek, kövekkel és sziklatömbökkel tűzdelt úton, amely néha arra kényszerít, hogy leszálljunk a kerékpárakról.

A tág, menedékhelyes tisztástól körülbelül 40 perc alatt érünk le a faluba. Elérkezünk egy elágazáshoz, ahol jobbra haladunk tovább a kövezett úton, elérünk az aszfalthoz és visszatérünk Aszóirtás faluba, majd innen Biharkabára.

Élmények a Rossia-patak völgyében

Látnivalók a Rossia-patak völgyében