Cicloturism, Cicloturism pe Valea Roșia

C11: Descoperă Valea Dâlbii

Cicloturism Padurea Craiului Cabesti C

C11: Descoperă Valea Dâlbii

Rută Căbești – Carieră – Valea Dâlbii – Lacul Sărat – Dealul Osoiului – Căbești
Distanța 8 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 250 m
Durată 4 ore
Grad de dificultate mediu
Suprafață asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperă aria naturală protejată de inters județen Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii, Valea Izvoarelor

Descriere traseu

Traseul parcurge o vale carstică, cu aspect de chei pe alocuri, în care apa își spune povestea veche de mii de ani: Șura Ușorilor, o veche peșteră prăbușită din care a rămas un interesant pod natural, sau Valea Izvoarelor, un mic afluent pe care putem admira fenomenul de izvor pietrifiant.

Traseul începe de pe drumul judeţean DJ 764, din localitatea Căbeşti, de la intersecția cu un drum comunal, în apropiere de indicatoarele: “Carieră”, “0,7 Valea Dâlbii” şi săgeata indicatoare “Intrare traseu turistic CIRCUIT VALEA DȂLBII – punct galben”, traseu de drumeție pe care îl va însoți pentru o perioadă.

Vezi mai mult ...

Drumul este asfaltat, Valea Dâlbii este în partea noastră dreaptă, traversăm un pod metalic cu poditură de lemn şi trecem pe celălalt mal al apei având acum apa în stânga. Ȋn curând, ieşim din sat şi asfaltul se termină. Continuăm pe drumul de ţară şi după câteva minute ajungem la o bifurcaţie: în dreapta noastră se desfășoară un platou pietros, la baza unei cariere de piatră abandonate, iar în stânga se vede un pod mic cu dale de beton peste apa Dâlbii. Ȋn partea dreaptă, un indicator ne indică spre stânga calea de urmat: “2,8 Stână turistică” şi săgeata indicatoare cu “CIRCUIT VALEA DȂLBII  – 3,5 km – ŞURA UŞORILOR – 800 m – punct galben”.

Continuăm în direcţia indicată pentru a ajunge la o altă intersecție, de unde vom continua la stânga, conform săgeţii şi marcajului de pe stâlpul de beton. Ne continuăm mersul în direcţia marcajului având valea în stânga noastră pentru a ajunge la un perete abrupt de calcar și în faţa impunătorului pod natural al Peşterii Uşorilor.

ATENŢIE la traversarea apei: pericol de alunecare.

Mergem înainte lăsând în dreapta podul natural, cu apa în stânga noastră. Drumul pe care mergem intersectează valea şi traversăm din nou apa pe bicicletă sau pe lângă ea. În scurt timp ajungem la o nouă trecere, unde putem opta pentru podețul din lemn sau prin apă pentru a ajunge în scurt timp în dreptul unei săgeți indicatoare ce marchează deviația traseului de drumeție, spre Valea Izvoarelor. Acest afluent vine din stânga şi se varsă în Valea Dâlbii. Formează pe parcursul său mici cascade, unde putem observa fenomenul de pietrifiere, fenomen explicat pe un panou de interpretare amplasat în apropiere.

Ȋn continuare drumul este foarte larg, ca un adevărat bulevard, între stânci şi apă. După câteva minute trecem de o bifurcaţie care marchează locul în care traseul de drumeție pe care l-am urmat până aici, face cale întoarsă, pentru a închide bucla circuitului Văii Dălbii. Din acest punct noi continuând doar pe marcajul cicloturistic.

Vom ajunge într-o poiană largă unde ne putem opri la umbra pădurii de conifere de aici, aflate la o altitudine neobișnuit de joasă.  La o distanță scurtă de poiană apar câteva case printre care curge un pârâiaş pitoresc ce vine din stânga şi se varsă în Valea Dâlbii. Cotind la stânga după case, dăm de o bifurcaţie de drumuri.

ATENŢIE! Din acest punct, vom continua spre stânga!

Urcăm pe un drumeag destul de abrupt, bine conturat, aflat la baza dealului calcaros acoperit cu pini în partea dreaptă, pentru ca apoi să coborâm pentru a traversa un pârâiaş.

La baza pantei abrupte pe care urmează să o urcăm în partea stângă este un adăpost de lemn pentru animale. Drumul abrupt nepietruit, dar bine conturat pe care urcăm ne sileşte să coborâm de pe biciclete. Odată ajunși în vârful pantei vom întâlni o intersecție, de unde vom continua spre dreapta, pentru a intra în pădure, urmând marcajul ciclo care se vede pe arbori. Panta continuă, ieșim din pădure şi urcăm pe drumeagul situat pe liziera pădurii. După căteva sute de metri trecem pe lângă un gard de lemn în dreapta, pe sub pomi fructiferi, pe lângă prima gospodărie din satul Lacu Sărat. Îmediat urmează o bifurcaţie unde ţinem marcajul şi mergem spre dreapta.

Trecem de o altă casă aflată în dreapta şi, după o curbă la stânga şi un urcuş, urmând marcajul de pe stâlpul rotund de beton, ajungem la o bifurcaţie de drumuri, de unde vom continua în coborâre, în stânga, atenţi la marcaj.

ATENŢIE! Coborând pe drumul pietruit vom avea grijă ca după aproimativ 5 minute să părăsim drumul pietruit şi confortabil şi s-o cotim la o bifurcaţie la stânga, pe un drumeag nepietruit. Marcajul şi săgeata sunt slab vizibile pe un stâlp de beton de curent aflat în stânga, departe de drumul principal.

După ce am luat-o la stânga, pedalăm pe drumul de pământ, pe pajiştea din faţa noastră, coborâm pentru ca apoi să începem să urcăm pe o culme, de pe care vom coborî din nou pentru a urca spre un trup de pădure. Imediat după ce intrăm în pădure, la intersecție, continuăm pe varianta din stânga. Am făcut aproximativ 10 minute de la părăsirea drumului principal (de la stâlpul de beton).

După 15 minute, în pădure, ajungem la o altă bifurcaţie, ambele variante ale drumului ducând în acelaşi loc (se întâlnesc după scurt timp). După câteva minute, la următoarea bifurcaţie, vom continua la dreapta, traseul nostru trece printre nişte bolovani de dimensiuni mari, pentru ca în scurt timp să ajungem la o nouă intersecție unde vom continua la stânga, iar la următoarea bifurcație o vom lua tot la stânga. După scurt timp, la următoarea bifurcaţie cotim la dreapta şi imediat la bifurcaţia care urmează mergem spre stânga lăsând primele case în dreapta noastră.

Drumul pe care coborâm acum şerpuieşte şi, în 5 minute de coborâre, revenim la carieră, adică exact în locul de unde am plecat la începutul turei noastre. Trecem peste podul cu dale de beton, cotim la dreapta, intrăm în sat şi în 10 minute suntem la şoseaua principală, de unde am plecat.

Experiente pe Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia