KERÉKPÁROS TURIZMUS, Kerékpáros turizmus a Rossia-patak völgyében

C11: Fedezd fel a Dâlbii-völgyet

Cicloturism Padurea Craiului Cabesti C

C11: Fedezd fel a Dâlbii-völgyet

Útvonal Biharkaba – Kőbánya – Dâlbii-völgy – Lacul Sărat – Oszoly domb – Biharkaba
Útvonal hossza 8 kilométer
Összeadott pozitív szintkülönbség: 250 méter
Idő 4 óra
Nehézségi fokozat közepes
Útfelület aszfalt, kövezett út, földút
Fedezd fel ezt is a Dâlbii-völgyet – az Ușorilor barlangot – a Stramtura szurdok megyei jelentőségű természetvédelmi övezetet, a Források-völgyét

Túraútvonal leírása

Az útvonal egy, helyenként szoros-jellegű szakaszokkal tűzdelt karsztos völgyön halad keresztül, amelyben a víz évezredes meséjét mondogatja: a Șura Ușorilor-ról, amely egy régen beomlott barlangból megmaradt természetes híd, vagy a Források-völgyéről, egy olyan mellékpatakról, ahol a megkövesedett forrás jelenségét lehet megcsodálni.

Az útvonal a DJ 764-es megyei útról indul, Biharkaba községből, egy községi úttal való kereszteződéstől, a következő jelzőtáblák: “Carieră – Kőbánya”, “0,7 Valea Dâlbii – Dâlbii-völgy” és iránymutató nyíl “DȂLBII-VÖLGY TURISTA KÖRÚT – sárga pont” közeléből, az a turista körút, amelyikkel együtt fog haladni egy ideig

Mutass többet ...

Az út aszfaltozott, a Dâlbii-völgy a jobb oldalunkon van, áthaladunk egy fa padlózatú fém hídon és miután átértünk a másik oldalra, a patak a bal oldalunkon lesz. Rövidesen elhagyjuk a falut és az aszfaltnak vége lesz. Folytatjuk a vidéki úton és néhány perc múlva elérkezünk egy elágazáshoz: tőlünk jobbra egy elhagyatott kőbánya lábánál egy köves fennsík látható, balra pedig egy kis, betonlapos híd vezet át a Dâlbii patakon. Jobb oldalon egy jelzőtábla balra mutatja nekünk az utat: “2,8 Stână turistică – Turisztikai esztena” és a következő iránymutató nyíl “CIRCUIT VALEA DȂLBII – DȂLBII-VÖLGY KÖRÚT  – 3,5 km – ŞURA UŞORILOR – 800 m – sárga pont”.

Tovább haladunk követve a jelzett irányt, majd megint elérkezünk egy kereszteződéshez, ahol balra folytatjuk, a nyílnak és az betonoszlopon látható jelzésnek megfelelően. Követjük a jelzés irányát, a patakkal a bal oldalunkon, hogy majd elérkezzünk egy meredek mészkőfalhoz és az impozáns Uşorilor-barlang természetes hídhoz.

FIGYELEM a vízen való átkeléskor: csúszásveszély.

Tovább haladunk előre, hátra hagyva a természetes hidat a jobb oldalon, a patak pedig a bal oldalunk lesz. Az út, amelyiken haladunk keresztezi a patakot és megint áthaladunk a vízen, a kerékparon vagy mellette. Rövidesen elérkezünk egy újabb átkelőhöz, ahol választhatunk a kicsi fahíd vagy a vízen való átkelés között, hogy nemsokára eljussunk egy iránymutató nyílhoz, amely a turistaútnak a Források-völgyébe vezető elágazását mutatja. Ez a mellékpatak balról jön és beleömlik a Dâlbii-patakba. A mellékpatakon kis vízesések alakultak ki és ezeken meg lehet figyelni a kövesedés jelenségét, erről tájékoztatást nyújt egy, a közelben levő tábla.

A továbbiakban az út nagyon széles lesz, mint egy igazi, sziklák és a patak között haladó sugárút. Néhány perc múlva elhaladunk egy elágazás mellett, ez az a hely, ahol az általunk eddig követett turistaút visszafordul, hogy bezárja a Dălbii-völgy körútját. Ettől a ponttól már csak a kerékpáros jelzést követjük.

Eljutunk egy tág tisztáshoz, ahol meg tudunk állni a meglepően alacsony magasságban található tűlevelű erdő árnyékában. A tisztástól nem túl messze néhány ház látható és ezek között egy balról érkező, a Dâlbii patakba ömlő festői patakocska csordogál. A házak után balra fordulunk és itt egy útelágazáshoz érünk.

FIGYELEM! Ettől a ponttól balra haladunk tovább!

 

Felfelé haladunk egy eléggé meredek, jól kivehető úton, amely a jobb oldalon található, fenyőkkel borított mészköves domb lábánál halad, hogy majd leereszkedve áthaladjunk egy patakocskán.

A ránk váró meredek emelkedő lábánál egy fából készült állat menedékhely található. A meredek, de jól kivehető út, amelyiken felfelé haladunk arra kényszerít, hogy leszálljunk a kerékpárokról. Öt perc után az emelkedő tetejéhez érünk (a tengerszint feletti magasság körülbelül 320 méter)  és egy kereszteződéssel fogunk találkozni.  Balra van egy, az erdő peremén haladó út. Mi a jobb oldali, szinte vízszintes utat választjuk, bemegyünk az erdőbe, követve a fákon látható kerékpáros jelzéseket és balra fordulunk a fák között haladva felfelé. Az emelkedő folytatódik, kimegyünk az erdőből és felfelé haladunk az erdő peremén található úton a jobb oldalon és egy kukorica mező között a bal oldalon. Néhány száz méter után elhaladunk egy jobb oldalon található fakerítés mellett, gyümölcsfák alatt, Lacu Sărat falu első parasztudvara mellett. Rövidesen lesz egy elágazás, ahol követve a jelzést jobbra térünk le.

Elhaladunk egy másik, jobb oldalon levő ház mellett, majd egy balra kanyarodás és egy emelkedő után, követve a kerek betonoszlopon látható jelzést elérünk egy útelágazáshoz, innen balra tartva elkezdünk ereszkedni, figyelve a jelzést.

FIGYELEM! Miközben lefelé haladunk a kövezett úton figyelünk arra, hogy körülbelül 5 perc múlva elhagyjuk ezt a kényelmes utat és letérjünk balra egy elágazásnál, egy kövezetlen útra. A jelzés és a nyíl gyengén láthatók egy bal oldalon levő beton villanyoszlopon, távol a főúttól.

Miután letértünk balra, pedálozunk a földúton, az előttünk levő tisztáson, előszőr lefelé, majd elkezdünk felfelé haladni egy dombon, amelyikről le fogunk ereszkedni, hogy ismét felfelé menjünk, egy erdő irányába. Rögtön az erdőbe való belépés után a kereszteződésnél letérünk balra. Körülbelül 10 perc telt el a főút elhagyása óta (a betonoszloptól).

Miután 15 percet haladtunk az erdőben elérkezünk egy másik elágazáshoz, az út mindkét változata ugyanoda visz (rövid időn belül találkoznak). Néhány perc múlva, a következő elágazásnál, jobbra fogunk tartani, az útvonalunk nagy sziklák között fog haladni, hogy egy rövid időn belül megint elérkezzünk egy újabb kereszteződéshez, ahol balra tartunk, majd a következő elágazásnál szintén balra folytatjuk utunkat. Rövid idő múlva, a következő elágazásnál jobbra fordulunk és a rögtön következő elágazásnál balra tartunk, elhagyva az első házakat a jobb oldalunkon.

Az út, amelyiken most lefelé haladunk kanyarog és 5 perc ereszkedés után visszaérünk a kőbányához, ahhoz a ponthoz, ahonnan elindultunk a túra elején. Átmegyünk a betonlapos hídon, jobbra fordulunk, bemegyünk a faluba és 10 perc múlva elérkezünk a főúthoz, ahonnan indultunk.

Élmények a Rossia-patak völgyében

Látnivalók a Rossia-patak völgyében