Drumeție, Drumeție pe Valea Iadului

Cabana Meziad – satul Poiana Remeți, peste Creasta Stângului

meziad si belioara

Cabana Meziad - satul Poiana Remeți, peste Creasta Stângului

Start/Sosire Cabana Meziad/ Motelul “Baraj Leşu”
Rută Cabana Meziad – derivaţia spre Peştera Meziad – vârful Stagu – vârful Piciorul Porcului – Valea Vâlcele – Pod peste Valea Cu Cale – Piatra Bulzului – valea Leşu – Motelul “Baraj Leşu”
Distanța 19 km
Diferența de nivel cumulată: 1.200 m+, 1.185m –
Timp maxim de parcurgere estimat 7 ore
Marcaj traseu triunghi rosu
Accesabilitate în orice sezon
Descoperă: Peștera Meziad, satul de vacanță Coada Lacului Leșu, vârful Piatra Bulzului, Valea Iadului

Descriere traseu

Marcat cu triunghi roşu, itinerarul cabana Meziad – motel Baraj Leşu nu este unul tocmai la îndemâna oricui. Are 19 kilometri. Dacă starea vremii e favorabilă, întregul traseu poate fi parcurs în 6-7 ore. Acest parcurs porneşte de la Cabana Meziad, care, la fel ca multe altele din zonă, a fost părăsită şi e azi doar o ruină.

Dacă tot suntem aici, merită să facem un mic ocol pentru a vizita Peştera Meziadului, una din cele mai mari şi mai frumoase peşteri ale munţilor Pădurea Craiului. Ţineţi cont de faptul că vizita la peşteră durează circa o oră. Adăugaţi acest timp celui calculat pentru a ajunge la destinaţie, ca nu să nu vă prindă noaptea pe drum.

Vezi mai mult ...

Revenind la cabana Meziad, poteca urcă destul de pronunţat pe primul vâlcel din amonte şi ajunge pe Vârful Stogu (746 metri). Din acest punct ţinem creasta, cale de circa doi kilometri. Urcăm uşor de-a lungul dealulului Stângu, până în apropiere de Vârful Dealul Mare (976 metri). De aici traseul coboară până în Valea Vâlcele.

La coborâre, traseul nostru va părăsi, pe partea dreaptă, traseul marcat cu triunghi albastru, care ne-a însoţit până în acest punct. Acest marcaj coboră drept în satul de vacanţă Coada Lacului şi ajunge tot la motelul „Barajul Leşu”, însă pe şosea. Aşadar, continuăm pe drumul din stânga. După circa un kilometru, drumul pe care ne aflăm coteşte spre dreapta, coborând către Valea Iadului.

Noi urmăm marcajul, o ţinem tot înainte, urcând până pe Vârful Piatra Bulzului (Corbului), un loc foarte frumos de unde ni se deschide întreaga panoramă a satului de vacanţă Coada Lacului şi asupra versantului drept al Văii Iadului. Coborâm spre stânga şi întâlnim un drum. De aici lucrurile sunt simple, nu ne rămâne decât să urmăm acest drum forestier şi marcajul triunghi roşu. Undeva în stânga, la mică distanţă se află şi cel mai înalt punct din masivul Piatra Craiului, Vârful Hordânguşa, 1027 metri altitudine.

După circa 1,5 kilometri, drumul o ia la stânga şi începe să urce, întâlneşte Valea Hordânguşa (Ordânguşa) şi apoi o coteşte brusc spre dreapta. Încă puţin de urcat şi ajungem la Piatra Acră. La baza acestui vârf se află Peştera Biserica din Lunca Acră. Peştera este cunoscută datorită portalului ei foarte frumos, a intrărilor, culoarelor şi sălilor ei subterane. Din Poiana Acră, cale de circa un kilometru, drumul coboară din nou, face stânga, apoi, brusc, dreapta. Iată-ne ajunşi în Valea Leşului. Aproape, undeva mai sus, pe versantul din partea stângă, se află Peştera cu Apă din Valea Leşului. Aici ies la lumină apele captate de ponorul din Poiana Acră. Peştera este greu accesibilă deoarece are, la intrare, un lac permanent de peste un metru adâncime. Portalul, în schimb, este impresionant.

Ne continuăm drumul în aval şi după circa trei kilometri traversăm podul de beton peste apele văii Văii Iadului. Suntem în cătunul Poiana – Remeţi de unde, în partea dreaptă, se vede barajul Leşu. În imediata lui apropiere, alte ruine, cele ale fostului complex de cazare şi servicii Barajul Leşu.

Experiente în Valea Iadului

Atracții de pe Valea Iadului