Drumeție, Drumeție pe Valea Crișului Repede

Cabana “Peștera Vadu Crișului” – Șuncuiuș

drumetie pestera vadu crisului triunghi rosu cabana pestera suncuius

Cabana ``Peștera Vadu Crișului`` - Șuncuiuș

Start/Sosire Cabana Peștera (Halta Peștera)/Șuncuiuș
Rută Cabana Peştera– malul Crişului Repede – belvedere Peretele Melcului– Dealul Popii (683m alt.) – Cătunul Pojorâta – Valea Izbândişului –Şuncuiuş
Distanța 8,5 km
Diferența de nivel cumulată: +444 m, -456 m
Timp maxim de parcurgere estimat 3,5 ore
Marcaj traseu triunghi rosu
Accesabilitate în orice sezon
Descoperă: Peștera Vadu Crișului, cascada Vadu Crișului, un punct de belvedere, izbucul Izbândiș

Descriere traseu

Marcat cu triunghi roşu, traseul măsoară 7 kilometri şi poate fi parcurs în mai puţin de patru ore.

Ca mai toate traseele din defileu şi acesta porneşte de lângă vechea cabană „Peştera”, tot mai degradată cu fiecare an ce trece peste ea. Aici sunt de neratat cascada şi peştera de la Vadu Crişului. Aceasta din urmă a fost descoperită de Czaran Gyula, supranumit şi „părintele turismului bihorean”, la începutul secolului XX. Peştera este renumită datorită numeroaselor sale formaţiuni care au primit denumiri ce provoacă imaginaţia turiştilor: Globul Pământesc, Mormântul lui Mahommed, Barba Profetului, Albă ca Zăpada şi cei Şapte Pitici etc.

Vezi mai mult ...

Merită văzut şi lacul subteran pe care, acum un veac, protipendada acestor locuri se plimba cu barca, la lumina făcliilor.

Traseul nostru trece pe lângă intrarea în peşteră, aflată pe partea dreaptă, lasă în urmă podul care duce la halta CFR, în stânga, şi se înscrie pe o cărare care merge în amonte, faţă de cursul Crişului Repede. Nu peste mult timp, traseul coteşte spre dreapta şi începe să urce, în serpentine, pe versant.

Atenţie, deşi este considerat un traseu accesibil în orice anotimp, care nu necesită echipament special, trebuie să fim atenţi la stâncile de pe potecă şi la solul care poate deveni alunecos în perioadele în care cărarea este umedă sau acoperită cu gheaţă ori zăpadă. Urcuşul e destul de susţinut, dar nu foarte lung, circa un kilometru. Ajunşi pe versant cotim uşor spre vest şi ajungem imediat la punctul de belvedere „Terase” sau „Piatra Lupului”. Locul ne oferă o panoramă ameţitoare asupra Defileului Crişului Repede şi un binemeritat moment de odihnă.

Cotind uşor spre stânga, continuăm să urcăm lin, într-un peisaj cu aspect alpin. La un moment dat întâlnim, venind dinspre dreapta, marcajul punct roşu, dar noi ne continuăm drumul urcând uşor către înainte. În dreptul locului numit Stânca Lupului, traseul întâlneşte, pe dreapta, un alt drum forestier ce duce către cătunul Pojorâta. Traseul nostru continuă înainte, până la Poiana Popii, o intersecţie în formă de cruce. Aici alegem drumul marcat spre dreapta şi după încă o scurtă porţiune de drum, urcând puţin, trebuie să dăm de un drum asfaltat.

Ţinem drumul pietruit spre stânga, urcăm Dealul Popii şi în curând vom ajunge în cătunul Pojorâta. La marginea localităţii, drumul asfaltat face o intersecţie în forma literei Y. Noi trebuie să fim atenţi fiindcă din această intersecţie, la stânga, se desprinde poteca turistică marcată cu triunghi roşu şi cruce albastră, care coborară spre Valea Izbândiş.

Coborâm destul de accentuat, fiind atenţi să lăsăm în urmă cele câteva poteci pe care le întâlnim în dreapta, noi continuându-ne drumul pe direcţia înainte. Aşa ajungem la drumul asfaltat care, după ce mai face o buclă, dă în drumul principal de pe Valea Zăpozilor. În acest punct cotim spre dreapta şi continuăm să coborâm pe asfalt. Deasupra drumului şi deasupra izbucului cu acelaşi nume se află Peştera Izbândiş. Considerată a fi una din peşterile cel mai greu accesibile din munţii Pădurea Craiului, această peşteră este vizitabilă exclusiv de către speologi. În schimb, izbucul Izbândiş e uşor de văzut, fiindcă se află aproape de drum. Este și locul ideal pentru un scurt popas. De aici traseul coboară urmând asfaltul şi mergând tot înainte prin centrul comunei, până în faţa gării din Şuncuiuş.

Experiente pe valea Crișului Repede

Atracții de pe valea Crișului Repede