Cu bicicleta prin Pădurea Craiului, munții Apuseni
Mirosul fânului din zecile de căpițe care dau viață dealurilor, vântul și lumina blândă din pădurile întinse de foioase te vor cuceri încă de la prima tură cu bicicleta! Întinse pe o distanță de peste 250 de km, cele 9 trasee de cicloturism din Pădurea Craiului te vor ghida în tot acest ținut de poveste.
Îți dorești o plimbare liniștită cu familia prin cătune? Sau vrei să explorezi zona alături de prieteni, pe trasee mai tehnice? Ia cu tine bicicleta și descoperă Pădurea Craiului pe două roți.
Trasee de cicloturism și mountain bike în Pădurea Craiului, munții Apuseni
T8: Enduro track
Circuit de anduranță, dificil nu atât datorită distanței, cât mai ales din cauza alternanței de urcușuri și coborâșuri. Acestea pun la încercare abilitățile și rezistența fizică a fiecărui ciclist. În schimb, peisajele compensează din plin efortul făcut. Iar porțiunile de coborâre sunt „cireașa de pe tort”. Pornind din centrul satului Bratca, urmăm semnele care indică drumul spre Tabăra Bratca.
T7: Rezervat pentru entuziaști
Un traseu de cicloturism spectaculos care implică dese traversări prin albia pârâului Mișid și câteva sectoare de push – bike. Acest itinerar pune serios la încercare tehnica și rezistența fizică a bicicliștilor. E unul dintre acele trasee cu care te poți lăuda prietenilor. Din centrul comunei Șuncuiuș se urmează marcajul turistic triunghi albastru care merge în amonte până la vechiul castel, azi baza sportivă a LPS Bihorul.
T5: Pădurea Craiului și nestematele ei
Un traseu de cicloturism destul de dificil ce străbate pitoreasca zonă a platoului carstic Zece Hotare și comuna Vadu Crișului. Un parcurs cu multe urcări și coborâri, pe gustul oricărui pasionat de mountainbike.
Traseul începe din centrul satului Șuncuiuș, de unde urmăm DC 177 spre carieră. Drmul urcă în serpentine, până la carieră. De aici traseul începe să coboare ușor, pentru ca mai apoi să înceapă din nou să urce, destul de abrupt, spre cătunul Fățoaia.
T4: Mountain biking la maxim
Un traseu de cicloturism scurt, dar provocator. În doar cîteva ore vei pedala prin poieni, fânețe, păduri și văi. Schimbarea succesivă a peisajului nu te va lăsa să te gandești la urcușurile și coborârile destul de solicitante. Din centrul satului Damiș pornim către ieșirea spre Roșia și chiar după ultimele case ale localităţii facem dreapta pe un drum pietruit ce străbate câmpul dominat de abruptul stâncos aflat deasupra peșterii de la Toaia, în urcuș lejer.
C11: Descoperă Valea Dâlbii
Traseul parcurge o vale carstică, cu aspect de chei pe alocuri, în care apa își spune povestea veche de mii de ani: Șura Ușorilor, o veche peșteră prăbușită din care a rămas un interesant pod natural, sau Valea Izvoarelor, un mic afluent pe care putem admira fenomenul de izvor pietrifiant.
C10: Descoperă Valea Sohodolului
Un traseu de cicloturism plin de surprize ce traversează frumoasa vale a Sohodolului cu ale sale mici cascade și sectoare de chei mărginite de pereți înalți de calcar. Un parcurs pe gustul pasionaților de mountainbike, cu porțiuni de ”push bike” și o diferență totală de nivel de 850 de metri. Porțiunea de traseu ce merge paralel cu Valea Sohodolului poate fi parcursă și de către copii.
T9: Valea Roșiei în imagini
Un traseu de cicloturism relativ scurt, ce poate fi parcurs într-o jumătate de zi, dar care implică o serie de urcușuri susținute și câteva coborâri accentuate. Vizita la Peștera cu Cristale din mina Farcu, frumoasele panorame asupra comunei Roșia și a împrejurimilor răsplătesc din plin efortul făcut. Din centrul satului Roșia, mai precis din micuța piață aflată în fața primăriei, pornim spre satul Ponița. Apoi urcăm spre Peștera cu Cristale din mina Farcu.
T3: Pădurea Craiului, all-inclusive
Un traseu de cicloturism în circuit, cu un grad mediu de dificultate. Poate fi parcurs într-o jumătate de zi, luând în calcul și vizita la Peștera cu Cristale din mina Farcu. Parcurgându-l, cicloturiștii pot vedea câteva dintre cele mai reprezentative obiective ale Pădurii Craiului. Este un traseu pentru bicicliștii bine antrenați. Din Remetea se pornește spre Josani și în intersecția semnalizată cu un semn rutier care indică direcţia spre Goila, facem stânga.
T2: O vizită la Peștera Meziad
Un traseu de cicloturism în circuit ce poate fi parcurs într-o jumătate de zi. Obiectivul său principal este peștera Meziadului, una din cele mai mari și interesante peșteri amenajate din țară. Dar la întoarcere, traseul pune binișor la încercare forța și rezistența bicicliștilor. Traseul începe din centrul satului Remetea. Urmăm direcția indicată de semnul rutier, spre satul Meziad. La nici 400 de metri de la intersecție vom vedea un pod în stânga, peste pârâul Meziad.
T1: Descoperă satul vechilor tradiții
Este un traseu de cicloturism scurt şi foarte lejer numai bun pentru o plimbare de după-amiază cu familia sau cu prietenii. Intinerarul are o singură porțiune de urcuș ceva mai dificilă, dar oferă, în schimb, șansa de a admira câteva peisaje frumoase și de a descoperi rare îndeletniciri tradiționale. Traseul pornește din centrul satului Remetea, în direcția de mers către Roșia.
T10: Pădurea Craiului la superlativ
Marcat cu bandă roșie, acesta este unul dintre cele mai lungi, mai solicitante dar și mai spectaculoase trasee de cicloturism din Pădurea Craiului. Pe cei 50 de kilometri ai săi, acest traseu „dă totul”. Are unele porțiuni epuizante, altele mai tehnice, dar și peisaje de care temerarii pe biciclete își vor aminti cu siguranță. Traseul pornește din centrul comunei Bulz, mai precis de lângă Centrul de Informare Turistică al localității, și merge pe Drumul Județean DJ 108K …
T6: Adrenalină
Un traseu de cicloturism destul de dificil, dar nu foarte lung, cu două porțiuni de urcuș solicitante și cu o coborâre care va pune serios la încercare abilitățile tehnice ale cicliștilor. Panorama satului Ponoară, a împrejurimilor lui și cea a văii Iadului fac ca tot efortul depus să merite din plin. Din centrul satului Bratca, se porneşte spre ieșirea către Borod. Apoi, întâlnim o trecere la nivel a căii ferate. Aici ţinem înainte, urmând indicatorul rutier spre Lorău și Ponoară.