Drumeție, Drumeție pe Valea Roșia

Circuitul Cheile Cuților

drumetie panorama cheile cutilor circuitul cheile cutilor

Circuitul Cheile Cuților

Start/Sosire satului Poniţa (com. Roșia)
Rută satului Poniţa (com. Roșia) –Cheile Cuților – satului Poniţa (com. Roșia)
Distanța 3,1 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 100 m+
Timp maxim de parcurgere estimat 1,5 ore
Marcaj traseu punct rosu
Accesabilitate în orice sezon
Descoperă: Cheile Cuților, 3 peşteri mici, punctul de belvedere Stanul Gurguiat

Descriere traseu

Circuitul Cheile Cuților este un traseu de drumeție nu mai lung de 3 kilometri, accesibil tot timpul anului și uşor de parcurs. În cel mult două ore, acest traseu oferă drumeţilor priveliştea unor abrupturi stâncoase şi mai multe peşteri.

La capătul satului Poniţa, din comuna Roşia, se află o parcare. E cel mai bun loc în care ne putem lăsa autovehiculele, pentru a urma marcajul punct roşu de-a lungul Cheilor Cuţilor. După 300 de metri întâlnim un izvor cu apă limpede şi rece, numai bună de băut. Se văd deja stâncile care veghează asemeni unor turnuri de pază accesul în vale.

Vezi mai mult ...

După încă circa 200 de metri, peisajul devine aproape copleşitor. Valea tot mai îngustă şi pereţii înalţi de stâncă parcă îţi taie respiraţia. Doar ţancul de la Stanu Mic urcă, pe verticală, până la 15 metri deasupra potecii. Stanul Gurguiat are 80 de metri înălţime, Piatra Lată 100, Stanul lui Nicorici 50 de metri… Parcă am fi într-un sector de chei. La zestrea naturală a văii contribuie şi peşterile: Peştera care cântă, Peştera Vacii, Peştera Calului. Într-unele dintre ele s-au găsit urme de vieţuire umană ce datează încă din preistorie.

Brusc, peisajul se deschide şi avem în faţă o poiană. După ce o traversăm, urmând marcajul – punct roşu – începem să urcăm spre dreapta, pe versantul stâng, din punct de vedere geografic, al Văii Cuţilor.

Atenţie, când solul este ud sau acoperit cu gheaţă ori zăpadă, această porţiune de traseu este alunecoasă.

Vechea potecă urcă, cale de circa 300 de metri, până la punctul cel mai înalt al traseului, 100 de metri faţă de fundul văii. În partea dreaptă poate fi văzut un pod natural, parte din ceea ce se numeşte Peştera Prăbuşită. E locul de unde traseul începe să coboare şi, după încă 100 de metri, ajunge la Peştera Albă. Încă circa 200 de metri şi atingem locul aflat deasupra Stanului Gurguiat, unul din cele mai frumoase puncte de belvedere ale traseului. Coborâm în continuare, cale de 800 de metri, prin pădure. Pe versantul drept al văii e încă vizibilă halda de steril provenit de la vechea exploatare minieră din dealul Pleş. Ieşim din pădure şi iată-ne ajunşi la punctul de start al traseului nostru.

Experiente în Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia