Drumeție, Drumeție pe Valea Roșia

Circuitul Cheile Lazurilor

drumetie valea rosia circuit cheile lazurilor

Circuitul Cheile Lazurilor

Start/Sosire Pestera cu Cristale din Mina Farcu
Rută Peștera cu Cristale din Mina Farcu – Stanu Cârnului – Cheile Lazurilor – Peștera Roșie – Peștera cu Cristale din Mina Farcu
Distanța 5,7 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 270 m+
Timp maxim de parcurgere estimat 3 ore
Marcaj traseu punct albastra
Accesabilitate în orice sezon
Descoperă: Peștera cu Cristale din Mina Farcu, Cheile Lazurilor, peşteri mici şi punctul de belvedere Stanu Cârnului

Descriere traseu

Circuitul Cheile Lazurilor este un traseu de drumeție marcat cu punct albastru ce poate fi parcurs în circa trei ore. Nu este recomandat în sezonul rece deoarece traversează valea Lazurilor.

Traseul porneşte din parcarea Peşterii cu cristale din Mina Farcu și începe cu un urcuş lejer pe păşunea comunală. La intrarea în pădure, după 15 minute de mers, se atinge diferenţa maximă de nivel, 70 de metri, faţă de punctul de pornire. De la intrarea în pădure se merge pe o potecă, vreme de 5 minute, până la punctul de belvedere de la Stanu Cârnului. Suntem la 650 metri distanţă faţă de locul din care am pornit.

Vezi mai mult ...

Aici este amenajat un balcon din lemn, aflat la circa 1 metru în exterior faţă de buza stâncilor. Peisajul, văzut de la înălţimea celor  50 metri ai peretelui vertical, oferă turiştilor o frumoasă panoramă asupra sectorului din amonte al Văii Lazurilor.

De la punctul de belvedere ne vom întoarce 50 metri, pe acelaşi traseu. Întâlnim o săgeată indicatoare către Cheile Lazurilor (5 km). De aici coborâm pe o potecă pitorească, printre stânci, până în Valea Lazurilor. Coborârea are o lungime de aproximativ 1 kilometru.

Atenţie, când plouă sau când poteca este acoperită de zăpadă această etapă de traseu poate deveni alunecoasă!

Ajunşi la nivelul apei, putea admira sălbatica vale a Lazurilor. Primii 500 metri pe care îi avem de parcurs pe această vale sunt parte a unui drum forestier, apoi se intră în zona propriu-zisă a cheilor. Pe acest tronson vom merge parţial pe terasamentul vechii mocăniţe, care a circulat aici până la începutul anilor ’90. În câteva rânduri însă va fi nevoie să ne luăm inima-n dinţi şi să intrăm în apă. Rareori apa e mai adâncă de 30 de centimetri. După ce am mai înaintat, circa 1 kilometru, când prin apă, când pe uscat, ajungem într-o poiană aflată pe versantul drept al văii. În drum, sunt imposibil de ratat barajul artificial şi cascada sa, înaltă de 8 metri, împreună cu portalul Peşterii Roşii. Deasupra cursului de apă, la baza peretelui de stâncă, intrarea de 30 de metri înălţime este de-a dreptul impresionantă. În schimb, peştera nu este pe măsura portalului ei. Pe tot atâţia metri lungime, caverna nu prezintă concreţiuni sau formaţiuni spectaculoase.

Cu aproximativ 150 metri înainte de prima casă din satul Lazuri, traversăm pentru ultima oară Valea Lazurilor. Apoi înaintăm pe marginea unei creste cu lapiezuri şi, după ce am urcat aproximativ 100 de metri diferență de nivel, ajungem în dreptul unui punct de belvedere asupra Cheilor Lazurilor şi a cătunului Holde. De aici poteca marcată ne scoate le drumul care leagă satul Lazuri de Peștera cu cristale din mina Farcu. Putem ajunge în punctul de unde a pornit traseul nostru, după un drum de circa 1 kilometru, parcurs pe asfalt.

Experiente în Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia