Drumeție, Drumeție pe Valea Crișului Repede

Circuitul galben al Defileului Crișului Repede

drumetie belvedere defileul crisului repede circuitul galben

Circuitul galben al Defileului Crișului Repede

Start/Sosire Cabana Peștera (Halta Peștera)
Rută Cabana Peştera –Peştera Roşie – Stanului Stupului – Peştera Fugarilor – Peştera Baia Cocoşului – Cabana Peştera
Distanța 7 km
Diferența de nivel cumulată: 307 m+
Timp maxim de parcurgere estimat 4 ore
Marcaj traseu punct galben
Accesabilitate în orice sezon
Descoperă: Peștera Vadu Crișului, 3 peşteri mici şi 3 puncte de belvedere, cascada Vadu Crișului

Descriere traseu

Un traseu foarte plăcut, cu o lungime de 7 kilometri, uşor de străbătut în circa 4 ore. Mergând pe marcajul punct galben, turiştii pot atinge trei puncte de belvedere şi pot vizita trei peşteri.

Itinerarul porneşte de la vechea cabană Peştera. După ce traversăm podul de beton care trece peste apele Crişului Repede, ajungem în halta Peştera. Traseul montan propriu-zis începe în apropierea staţiei de cale ferată. Urcăm, urmând marcajul, peste 100 de metri diferenţă de nivel, până la Peştera Roşie. Portalul, înalt de 4 metri şi având o lăţime de 16 metri, se deschide spre abruptul versantului drept. Peştera nu este deloc adâncă, dar e un loc bun de popas sau un adăpost util, pe vreme rea.

Vezi mai mult ...

Imeditat după peşteră, itinerarul nostru întâlneşte traseul marcat cu punct albastru. Aici există o derivaţie de la traseu, marcată cu dublu punct galben, care ne scoate la punctul de belvedere de pe Piatra Peşterii, un loc cu frumoase perspective către sectorul central al Defileului Crişului Repede.

Revenind la traseul iniţial, după o scurtă porţiune parcursă pe curba de nivel, marcajul coboară abrupt în Groapa Sohodolului, pentru ca apoi să urce către Stanu’ Stupului. Un alt loc de popas și de poveşti. Merită să te opreşti pentru câteva minute şi să îți amintești de povestea unei contese din bogata şi influenta familie nobiliară Zichy care, îndrăgostită fiind, fără speranţă, de un argat a decis să îşi pună capăt zilelor aruncându-se de pe acest colţ de stâncă. Sau să păstrezi un moment de reculegere în memoria alpinistului care a murit încercând să escaladeze acest vârf, a cărui formă aminteşte de cea a stupilor din vechime. Crucea de pe Stanu’ Stupului păstrează vie amintirea temerarului căţărător. Până şi peisajul e de poveste.

Urcăm din nou, către Peştera Fugarilor. După intrarea foarte îngustă, există o sală destul de vastă, cu o deschidere amplă către una din văile accidentate care coboară înspre defileu. După cum îi spune numele, peştera a fost adăpost pentru tot felul de fugari: iobagi, haiduci şi, acum mai puţin de un veac, pentru ultimii jefuitori ai trenurilor care treceau prin defileu. Peştera e şi astăzi o destinaţie căutată de aventurieri care îşi doresc să petreacă o noapte sau mai multe în condiţii de bivuac.

Din acest punct urcăm până la peste 500 de metri altitudine, către punctul de belvedere aflat sub Vârful Măgura (567 metri altitudine). Panorama largă, deschisă asupra întregului defileu, merită efortul făcut. Comuna Şuncuiuş, versantul stâng, Pietrele Gri şi o mare parte din zona aflată în amonte de Defileul Crişului Repede se deschid, generos, înaintea ochilor drumeţului. Din acest punct coborâm mult, pe versantul destul de abrupt, până la Peştera Baia Cocoşului. Aflată pe partea stângă, în apropiere de calea ferată, cavitatea, căreia i se mai spune şi Peştera Cocoşului sau Gaura Cocoşului, a fost descoperită în peretele unei vechi cariere de exploatare a calcarului. La 5 metri înălţime faţă de poteca turistică, peştera este de fapt o galerie descendentă care întâlneşte o alta, perpediculară, bogat concreţionată. În continuare, traseul e unul ca de plimbare.

După ce traversăm calea ferată, pentru a evita să intrăm în tunel, întâlnim cursul Crişului Repede. Cotim la dreapta, trecem printr-un pâlc de pădure, traversăm o frumoasă poiană, prinsă între râu şi versantul drept, după care ne continuăm traseul până la halta Peştera. Ajunşi la cabană, putem spune că am parcurs, de la un capăt la altul, circuitul galben.

Experiente pe valea Crișului Repede

Atracții de pe valea Crișului Repede