Drumeție, Drumeție pe Valea Crișului Repede

Circuitul versantului stâng al Defileului Crișului Repede

drumetie belvedere defileul crisului repede circuitul versantului stang

Circuitul versantului stâng al Defileului Crișului Repede

Start/Sosire Cabana Peștera (Halta Peștera)
Rută Cabana Peştera –Peştera Caprei –– Peştera Devenţ I, II, III– punct de belvedere Terase – punct de belvedere Peretele Melcului – malul Crişului Repede – Cabana Peştera
Distanța 5 km
Diferența de nivel cumulată: 141 m+
Timp maxim de parcurgere estimat 3.5 ore
Marcaj traseu punct rosu 1
Accesabilitate în orice sezon
Descoperă: Peștera Vadu Crișului, 4 peşteri mici şi 2 puncte de belvedere, cascada Vadu Crișului

Descriere traseu

Un traseu ideal pentru a trăi, scurt şi intens, contactul cu natura. Aventura începe de la vechea cabană Peştera, aflată în inima Defileului Crişului Repede.

Pe sub versantul stâng, mergem în aval, prin pădure, preţ de câteva sute de metri. Apoi, urmând marcajul traseului (punctul roşu), cotim spre stânga şi începem să urcăm destul de abrupt până la Peşterile Devenţului.

Nu rataţi Peştera Caprei! Întreaga zonă din vecinătatea acestor peşteri este asemeni unei mici cetăţui de stâncă.

Vezi mai mult ...

E parcă un colţ dintr-o lume locuită de creaturi fantastice, în care, dintr-o clipă într-alta, te poţi aştepta să se iţească un căpşor de elf sau o vrăjitoare.

Continuăm urcuşul prin pădure, până la culmea versantului stâng. Nu e chiar uşor, dar merită efortul. Astfel ajungem la „punctul de belvedere al Teraselor” sau pe terasa Devenţului, prima panoramă memorabilă a acestui traseu.

După ce, pe dreapta, lăsăm în urmă ramificaţia ce duce spre Peştera Bătrânului, atingem următorul punct de belvedere, Piatra Lupului. De aici se deschide întreaga panoramă asupra Defileului Crişului Repede, până departe, către câmpia de vest. Chiar la picioarele călătorului, se văd halta Peştera şi vechea cabană de la Vadu Crişului, astăzi doar o amintire a ceea ce, acum un veac, era cea mai frumoasă citadelă a turismului bihorean.

Din acest punct, poteca coboară destul de abrupt, în serpentine, pe sub culmea stâncoasă, printre stânci, până la nivelul Crişului Repede. Mare atenţie la coborâre! Deşi traseul este unul accesibil în orice anotimp şi nu cere un echipament special, această secţiune de traseu poate prezenta riscuri, mai ales când poteca este umedă sau acoperită de gheaţă ori zăpadă.

Putem răsufla uşuraţi când am ajuns la malul apei, puţin în amonte de podul de la halta Peştera. Pentru cei care ţin să „închidă bucla”, să facă trasul complet, au mai rămas de făcut câţiva paşi, până la vechea cabană. Aici mai sunt de văzut peştera şi cascada de la Vadu Crişului, obiective turistice care întregesc zestrea de frumos şi spectaculos a traseului.

Într-un areal relativ limitat sau într-o singură zi petrecută în natură, aici pot fi „bifate” patru peşteri, două spectaculoase puncte de belvedere, o peşteră turistică şi una dintre cele mai frumoase cascade ale Pădurii Craiului.

Localităţile Şuncuiuş şi Vadu Crişului, cu unităţile lor de cazare şi alimentaţie publică, halta Peştera sau drumurile de legătură către E 60 se află la mică distanţă. Urmând cursul Crişului Repede, mai precis traseul (marcat tot cu punct roşu) de pe malul stâng, putem ajunge la podul rutier din localitatea Vadu Crişului.

Experiente pe valea Crișului Repede

Atracții de pe valea Crișului Repede