Indiferent de vârsta sau numărul membrilor familiei tale, în Pădurea Craiului vei avea ocazia să descoperi natura, să te bucuri de ea și să o prețuiești. Împreună cu partenerii noștri am creat facilități adaptate tuturor pentru a aduce împreună părinții și copiii și pentru a spori diversitatea experiențelor pe care le puteți avea ca și familie.
Sub pământ
Ideale pentru o incursiune în misterioasa lume subterană, cu familia sau cu prietenii, peşterile turistice din Pădurea Craiului, vă oferă o paletă largă de experienţe, fiecare cu specificul ei.
Peştera Meziadului are formaţiuni de peşteră de o bogăţie şi diversitate cum rar întâlneşti, săli şi galerii de mari dimensiuni ce vă duc cu gândul la o adevărată „catedrală subpământeană”.
! De la parcare veți merge pe jos o distanță de câteva sute de metri până la intrarea în peșteră. Parcurgerea traseului implică urcarea și coborârea unor scări, copii mai mici având nevoie de ajutor.
În Peştera cu cristale din mina Farcu veți avea şansa de a vedea aievea delicatele cristale de calcit şi de a descoperi crâmpeie din istoria mineritului de bauxită.
Peştera Unguru Mare vă dezvăluie povestea mineralului denumit crisit şi a oamenilor preistorici care au locuit în peșteră.
! Pentru a accesa intrarea în peșteră este nevoie de traversarea unei punți suspendate deasupra râului Crișul Repede, recomandăm o atenție sporită din partea adulților care însoțesc copii.
Peştera Vadu Crişului este un sanctuar al liliecilor şi al faunei cavernicole. Galeriile de peşteră sunt străbătute de un pitoresc pârău subteran.
! Această peșteră nu este recomandată pentru copii sub 10 ani, datorită scărilor abrupte și a podețelor suspendate deasupra unui râu subteran, iar pentru grupurile de copii care depășesc această vârstă recomandăm prezența unor adulți însoțitori în număr suficient.
Dacă vrei să duci acasă o amintire din Pădurea Craiului, micile magazine de suveniruri de la peşterile Farcu, Meziadului şi Unguru Mare te aşteaptă să le treci pragul.
Primii pași în speologie
Dacă vreți să ieşiți din zona de confort, vă provocăm să deveniți speologi pentru o zi şi să descoperiți peşterile speoturistice din Pădurea Craiului, peşteri ce pot fi parcurse în siguranţă sub îndrumarea unui ghid specializat şi cu echipament corespunzător.
Peştera Gruieț și peştera Doboş sunt ideale pentru primii pași în speologie, datorită uşurinţei cu care pot fi parcurse. Un ghid specializat vă va însoți și îndruma, iar echipamentul individual de protecție vă va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.
Peșterile sunt accesibile de la mic la mare şi promit o experienţă unică, ce vă va rămâne mult timp în memorie.
Tot ce trebuie să faceți este să contactați unul din operatorii turistici din zonă pentru a primi o ofertă personalizată.
! Vizitarea peșterilor speoturistice se face doar în prezența unui ghid specializat, echipați corespunzător și cu respectarea regulamentului de vizitare.
Pe apă
Pădurea Craiului este destinația ideală pentru inițiere în rafting!
Ce poate fi mai palpitant decât o tură de rafting în familie? Ai parte de toate: distracție, aventură, apă, soare, răcoare….și o ”bălăceală” lângă cascada Vadu Crișului.
Parcursul de rafting din Pădurea Craiului are o dificultate medie, durează aproximativ 3 ore și este perfect pentru o zi de distracție și aventură pentru cei mici și cei mari.
Faceți o rezervare la un operator turistic și distracția este garantată.
Pe stâncă
Adevărată şcoală a curajului pentru cei mici şi cei mari, parcurgerea unui traseu de via ferrata este o activitate din ce în ce mai căutată şi apreciată.
Pădurea Craiului vă oferă mai multe trasee de via ferrata, cu grade diferite de dificultate, create să vă pună la încercare forţa şi curajul.
Nu i-am uitat nici pe cei mici. În Pădurea Craiului au ocazia să își dovedească puterile pe traseul de via ferrata ”Montana Piticot” de la Șuncuiuș sau în Roșia pe o parțiune din traseul de via ferrata ”Cheile Cuților”.
Luați legătura cu unul din operatorii turistici pentru a rezerva o tură de via ferrata sub îndrumarea unui ghid și cu echipament specific.
! Accesul în siguranţă pe via ferrata se face doar cu echipament specializat compus din cască de protecţie, ham şi lonjă dublă de asigurare, specifică acestui sport. Nu vă aventuraţi pe trasee fară echipament corespunzător şi fără îndrumarea unui ghid. Pericol de accidentare!
Cei pasionați de escaladă vor găsi în Pădurea Craiului trasee pentru toate gusturile.
În zona de escaladă din Șuncuiuș, aflată în imediata vecinătate a peşterii Unguru Mare sau cea din apropierea peșterii Osoi din Vârciorog sunt amenajate trasee școală pentru inițiere în tainele escaladei. Traseele pot fi parcurse atât de începători cât şi de copii sau tineri.
Per pedes
O mulţime de trasee de drumeție marcate, vă invită să descoperiţi la pas frumuseţile naturii din Pădurea Craiului: cascade, peşteri, văi adânci, păduri întinse şi panorame de vis.
Indiferent de anotimp, o plimbare în natură este o încântare pentru ochi și suflet. O parte din traseele marcate de aici pot fi parcurse și de către cei mici, fără a ridica dificultăți deosebite.
Traseul Circuitul Văii Boiului pe porțiunea ce urmează cursul pitoresc al Văii Boiului până la cascada cu același nume este potrivit și pentru micii exploratori.
Marcaj: punct roșu. Durată: 4 ore. Diferență de nivel: 433 m.
Circuitul Cheile Cuților este un traseu relativ ușor ce urmează cursul Văii Cuților printre versanți stâncoși de aproape 100 de metri înălțime.
Marcaj: punct roșu. Durată: 2 ore. Diferență de nivel: 120 m.
Pe Circuitul Valea Dâlbii traseul urmează firul văii printre versanți stâncoși, dintre care se remarcă un pod natural inedit.
Marcaj: punct galben. Durată: 1,5 ore. Diferență de nivel: 80 m.
Peștera cu Cristale Farcu – Izbucul Roșiei este un traseu scurt, care include patru atracții: Peștera cu Cristale din Mina Farcu, Cascada de la Bina Mirghii (10 m înălțime, cu un debit de apă variabil în funcție de precipitații), Peștera Gruieț (450 m lungime – peșteră speoturistică) și Izbucul Roșiei (printre primele izvoare carstice ca debit din România).
Marcaj: cruce albastră. Durată: 1 ore. Diferență de nivel: 230 m.
! Vizitarea peșterilor speoturistice se face doar în prezența unui ghid specializat, echipați corespunzător și cu respectarea regulamentului de vizitare.
Parcurgerea potecilor tematice din Vadu Crişului, Şuncuiuş şi Roşia reprezintă un prilej de a descoperi natura şi de a pătrunde în tainele ei. Panourile care însoţesc traseele descriu turiştilor, mari sau mici, pădurea, vieţuitoarele ei, trecutul geologic şi minier al locurilor.
Pe două roți
Ingredientele unei zile minunate petrecute cu familia: natură, mișcare și voie bună.
Cum? Pe bicicletă
Unde? În Pădurea Craiului, pe ruta Remetea – Drăgoteni.
Desigur, acest traseu nu este singurul accesibil și copiilor. În Pădurea Craiului sunt şi alte rute de cicloturism care, pe anumite porţiuni, sunt potrivite pentru întreaga familie.
Pe cal, ca și în Vestul Sălbatic
La „Caii liberi” în Bratca se organizează lecții de inițiere în călărie, drumeţii călare pe trasee pentru începători sau avansaţi şi activităţi ce presupun interacţiunea directă a vizitatorilor cu caii: plimbat, hrănit, ţesălat etc.
Ferma de la Bratca deține 6 cai, dintre care doi sunt destinați începătorilor și ceilalți 4 călăreților cu experiență medie și avansată.
Caii sunt de talie mare, semigrei, cu o singură excepție. Sunt prietenoși, cuminți, au personalități diferite și destul de puternice.
Moștenire vie
Pădurea Craiului este o destinație cu o viață culturală aparte. Timpul petrecut aici se va transforma, cu siguranţă, în amintiri de neuitat.
Comuna Vadu Crișului a devenit cunoscută și datorită unei îndeletniciri aflată astăzi pe cale de dispariție, olăritul. Ceramică albă de la Vadu Crişului este unică în Europa, iar în atelierul de olărit al Mariei Poli veți avea ocazia să aflați o parte din tainele acestui meșteșug.
La punctul muzeal Dorel Codoban din Lazuri de Roșia veți descoperi vioara cu goarnă, un instrument popular inedit, unic în lume, des folosit în mediul rural la nunţi şi botezuri.
Datinile şi tradiţiile legate de marile sărbători, printre care se remarcă împistritul ouălor în satul Drăgoteni, festivalurile de colinde şi pricesne, portul popular, o casă ţărănească transformată în muzeu sau altele păstrate ca și acum câteva zeci de ani, bisericile de lemn și zid, ţesătorii la război sau croitorii de straiţe tradiţionale, adaugă un plus de farmec şi culoare acestor locuri.
O vizită la biserica de lemn din Valea Crișului se va transforma într-o experiență inedită pentru copii, dacă optați sa ajungeți acolo într-o căruța trasă de cai.
Evenimentele sau târgurile periodice ce îşi propun să aducă orăşenii în lumea satului, precum „Straiţa plină” sau brunch-urile cu produse gătite după rețete locale sunt şi ele veritabile atracţii pentru toţi membrii familiei.
! Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că activitățile în natură prezentate în acest material sunt activități cu potenţial de risc. Informaţiile prezentate vor fi folosite numai împreună şi ţinând cont de nivelul de experienţă şi gradul de antrenament pe care îl aveţi.
Asociația CAPDD Bihor nu poate fi făcută responsabilă pentru nici o daună fizică sau morală survenită în urma utilizării informaţiilor prezentate pe pagina web www.padureacraiului.ro.