Atracții culturale în munții Pădurea Craiului
Pădurea Craiului este un loc special, nu doar datorită frumuseților ei naturale, dar și pentru comorile ei culturale. Trei dintre acestea: vioara cu goarnă, ceramica albă de la Vadu Crișului și ouăle împistrite de la Drăgoteni, sunt unice și reprezentative pentru patrimoniul cultural național. E ceva ce trebuie să descoperi, pentru a înțelege mai bine aceste locuri.
Bisericile de lemn, vechi de sute de ani, comparabile ca frumusețe cu cele din Maramureș, vă așteaptă pentru a vă încânta privirea cu pictura și măiestria artiștilor din vechime. În Pădurea Craiului există și o rută culturală dedicată bisericilor de lemn din România.
O particularitate a acestor locuri sunt casele de lemn care au fost salvate, fiind transformate în spații de cazare sau alte facilități dedicate turiștilor. Este vorba de vechi gospodării țărănești care datorită unor entuziaști păstrători ai patrimoniului își trăiesc azi cea de a doua tinerețe. Ele pot fi, pentru oricine, o veritabilă sursă de inspirație.
Mai mult, Pădurea Craiului are și câteva puncte muzeale dedicate modului de viață tradițional, mineritului, peșterilor sau istoriei locurilor. Toate aceste file de istorie vă așteaptă să le descoperiți.
Târguri, mori de apă, straițe, tradiții gastronomice, fac și ele parte integrantă din zestrea culturală a Pădurii Craiului. Și, nu în ultimul rând, trebuie să știți că zona a devenit un refugiu pentru artiști. Pictori, sculptori, ceramiști, caută și găsesc, în Pădurea Craiului, inepuizabile surse de inspirație. Fior pe care, știm asta, îl trăiesc și turiștii care au șansa de a „gusta” din cultura locală.