Obiective Turistice

Descoperă Defileul Crișului Repede

Vadu Crisului defileu cu tren IMG 4239

Defileul Crişului Repede, are statut de rezervație naturală mixtă, fiind inclusă în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului. Aici natura a creat un peisaj spectaculos, ce te surprinde în fiecare anotimp. Printre pereţii abrupţi ai defileului curg apele Crişului Repede iar calea ferată ce leagă Oradea de Cluj-Napoca abia, abia, îşi face şi ea loc prin tunelurile săpate în piatră. Stâncile înalte şi golaşe sunt un adevărat colţ de rai pentru cei pasionați de escaladă. Văi carstice abrupte, peste 30 de peşteri, cu lungimi de până la 1,5 km, şi o sumedenie de specii de plante protejate rare şi-au găsit aici habitatul ideal, datorită microclimatului local blând.

Fauna acestor locuri e dominată de acvila de munte şi de căteva specii de lilieci. Dintre plantele ce pot fi întâlnite în Defileul Crişului Repede trebuie amintite: irisul, migdalul pitic, dediţelul, laleaua pestriţă sau stejarul pufos. Florile colorate ale multora dintre ele bucură privirile celor care vizitează zona. Turiştii au la dispoziţie o serie de trasee turistice marcate şi amenajate astfel încât orice drumeţ, mai mult sau mai puţin experimentat, să le poată parcurge. O vizită la Peştera Vadu Crişului este aproape obligatorie pentru cei de vor să se familiarizeze cu spectaculoasa lume subterană a formaţiunilor de peşteră şi a liliecilor. Traseele de la suprafaţă poartă călătorii pe deasupra stâncilor ameţitoare ale defileului, oferindu-le privelişti spectaculoase asupra cursului de apă al Crişului Repede.

Pe scurt, Defileul Crişului Repede este una din cele mai accesibile zone turistice ale României, zonă de o spectaculozitate aparte, în care puteţi practica următoarele activităţi: drumeţia, raftingul, via ferrata, escalada, speologia, alergarea montană, vizitarea peşterilor turistice, tururi foto în natură, observarea păsărilor sălbatice.

Accesul se poate face cu trenul dinspre Oradea sau Cluj-Napoca sau cu maşina până în comunele Şuncuiuş ori Vadu Crişului. Datorită statutului de rezervaţie naturală mixtă al zonei, vă rugăm să respectaţi cu stricteţe regulile de vizitare :