Explorează, Speoturism

Peștera Ciur-Ponor

Padurea Craiului Pestera Ciur Ponor

Peștera Ciur-Ponor

Localizare comuna Roşia
Denivelare 228 m (-203 m) (+25 m)
Dezvoltare 20 000 m
Lungimea traseului vizitabil: 5000 m
Durata vizitei 8 ore
Mărimea maximă a grupului: 8 persoane
Deschisă în perioada: 16 aprilie – 14 octombrie
Grad de dificultate dificil

Descriere peștera Ciur-Ponor!

Peștera Ciur Ponor este descrisă de cunoscători ca fiind „o peşteră parcă desenată de natură pentru aventură”. Galeriile sale măsoară peste 20 de kilometri lungime… De fapt, datorită complexității sale, se spune că aici sunt şapte peşteri într-una singură.

Accesul în străfundurile pământului se face în rapel, printr-o galerie activă şi în paralel, pe lângă o superbă cascadă subterană. Spațiile interioare generoase adăpostesc săli ce au o înălțime de 100 de metri, iar superlativele nu se opresc aici…

Peștera Ciur Ponor este localizată în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede -Pădurea Craiului, în apropierea localității Roșia, județul Bihor. Peștera face parte dintr-un complex carstic care cuprinde Peștera Ciur Izbuc – Peștera Ciur Ponor – Izbucul Toplița.

Într-un cuvânt, fantastică. Are cel mai lung parcurs hidrologic subteran din România. În total, şapte kilometri. Cu prilejul unei expediţii de explorare am intrat pe o parte a cursului de apă şi am ieşit pe cealaltă. E greu de imaginat câte frumuseţi a lucrat apa acolo. Trebuie să mergi să le vezi! Aici există şi o sală al cărei tavan se află la o sută de metri înălţime. E o peşteră parcă anume făcută de natură pentru aventură”. (Tudor Rus, “Clubul de Speologie Speodava”, Ştei)

Dorești sa vizitezi peștera Ciur-Ponor?

Ce trebuie să stii:
Programare & Tarife de vizitare
Ia legătura cu un operator turistic local care îți va face o ofertă de preț și îți va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare al peșterii.
Ghidare & Echipament
Un ghid specializat vă va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție vă va fi furnizat de către operatorii de turism din zonă.

Experiente pe Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia

Galerie foto din peștera Ciur-Ponor.