Explorează, Speoturism

Peștera Vântului

Padurea Craiului Pestera Vantului

Peștera Vântului

Localizare comuna Roşia
Denivelare 170 m (-0 m) (+170 m)
Dezvoltare 42 165 m
Lungimea traseului vizitabil: 800 m
Durata vizitei 2 ore
Mărimea maximă a grupului: 12 persoane
Deschisă în perioada: tot anul
Grad de dificultate dificil

 

Descriere peștera Vântului!

Localizată pe Valea Crișului Repede, peştera Vântului este, până astăzi, cea mai lungă peşteră descoperită în România. Are peste 42 de kilometri lungime!

Prima parte a ei, cea vizitabilă, este şi cea mai frumoasă. Aici poţi vedea şi cea mai mare stalactită din peşteră. „Torpila” măsoară nu mai puţin de 4,5 metri înălţime şi pare a fi, cu adevărat, o parte din arsenalul unui submarin.

Pe traseul speoturistic sunt numeroase stalactite, stalagmite, draperii şi chiar o galerie de onoare unde sunt expuse la loc de cinste, gravate în metal, numele câtorva importanţi speologi ce au contribuit la explorarea peșterii. Sigur, această întâlnire îţi va trezi un sentiment aparte. Sunt destui aceia care pot să depună mărturie că vizita la galeria de onoare din peştera Vântului a fost pentru ei ca un adevărat „botez” în speologie.

 

Peștera Vântului este localizată în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, pe teritoriul administrativ al localității Șuncuiuș, județul Bihor.

Remarcabil în legătură cu această peşteră e faptul că, pentru a o putea explora în întregime, ar fi nevoie de o viaţă întreagă. Altfel, e greu să spui că o cunoşti. Prima parte a peşterii este şi cea mai frumoasă, fiind bogat concreţionată. Aici poate fi văzută cea mai mare stalactită din peşteră. Numită „Torpila”, ea are nu mai puţin de patru metri şi jumătate înălţime”. (Csis Ferencz, Clubul Speologilor Amatori Cluj – Napoca)

Dorești sa vizitezi peștera Vântului?

Ce trebuie să stii:
Programare & Tarife de vizitare
Ia legătura cu un operator turistic local care îți va face o ofertă de preț și îți va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare al peșterii.
Ghidare & Echipament
Un ghid specializat vă va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție vă va fi furnizat de către operatorii de turism din zonă.

Experiente pe Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia

Galerie foto din peștera Vântului.