Experimenteaza, Speoturism

Peștera Bătrânului

Speoturism Suncuius pestera Batrinului

Peștera Bătrânului

Localizare  satul Zece Hotare, comuna Şuncuiuş
Denivelare 78 m (-68 m) (+10 m)
Dezvoltare 1633 m
Lungimea traseului vizitabil: 1200 m
Durata vizitei 3-4 ore
Mărimea maximă a grupului: 8 persoane
Deschisă în perioada: 16 aprilie – 14 octombrie
Grad de dificultate mediu

Descriere peștera Bătrânului!

Peştera Bătrânului este locul în care s-au iniţiat, în tainele speologiei generaţii de tineri curajoşi. Explorarea acestei peșteri începe cu o coborâre în rapel de opt metri și continuă cu multe surprize dintre care amintim 2 cascade, galerii suspendate, strâmtori, săli frumos concreționate.

Este localizată în zona Valea Crișului Repede, în cătunul Zece Hotare pe platoul carstic Imașul Bătrânului, comuna Șuncuiuș, județul Bihor.

Peştera Bătrânului oferă condiţii optime pentru hibernarea liliecilor, nu mai puțin de 7 specii de lilieci găsindu-și adăpostul aici.

Cred că este peştera în care s-au format cei mai mulţi speologi din România. Din acest punct de vedere, am putea spune că este o adevărată şcoală subterană. Cred că nimeni nu ştie câte stagii de iniţiere au avut loc aici şi ar fi bine dacă tradiţia asta ar merge mai departe. Aici poate fi văzută o stalagmită cu un diametru de patru metri. În plus, Sala Statuilor, locul unde mulţi trecători au modelat figurine din lutul aflat pe jos şi le-au lăsat acolo pentru posteritate, e, la rândul ei, un loc cum nu cred că se mai poate vedea în altă parte”. (Tudor Rus, „Clubul de Speologie Speodava”, Ştei)

Dorești sa vizitezi peștera Bătrânului?

Ce trebuie să stii:
Programare & Tarife de vizitare
Ia legătura cu un operator turistic local care îți va face o ofertă de preț și îți va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare al peșterii.
Ghidare & Echipament
Un ghid specializat vă va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție vă va fi furnizat de către operatorii de turism din zonă.

Experiente pe Valea Crișului Repede

Atracții de pe Valea Crișului Repede

Galerie foto din peștera Bătrânului.