Top
  >    >  Alergare montană – traseu Șuncuiuș 1

Alergare montană – traseu Șuncuiuș 1

Denumire: Traseul Deventului

Start: Suncuius, centru

Sosire: Suncuius, centru

Repere: Suncuius – Sala de sport Vadul Crisului – Pesterile Deventului – Pojorata – Suncuius

Distanta: 16 km

Diferenta de nivel pozitiva (urcare): 1000 m+

Grad de dificultate: mediu spre dificil (carcater tehnic prin prezenta stancilor, urcarilor si coborarilor abrupte, curbelor de nivel inguste presarate cu radacini si pietre)

Recomandari: incaltaminte de alergare cu profil tehnic, apa cel putin 1 l indiferent de temperatura, mancare, imbracaminte adecvata anotimpului si specificului alergarii montane si zambetul pe buze.

Descriere turistica: Traseul Deventului va poarta de-asupra satului Suncuius si . Va ofera posibilitatea sa vizitati in alergare o zona geografica carstica nemaipomenita care include unele dintre spectaculoasele pesteri ale Defileului Crisului – Pestera Cotuna de Jos si Cotuna de Sus, de unde vine si numele acestui circuit de alergare. Fiind accesibil tot anul, alergatorii amatori sau pofesionisti au ocazia sa se bucure de panorame spectaculoase in timp ce se antreneaza. Denumit neoficial si locul de joaca al alergatorilor din Munctii Padurea Craiului, crosul de 16 km va fi un deliciu atat pentru suflet cat si pentru corp.

Descriere tehnica:

Traseul de 16 km cu 1000 diferenta de nivel pozitiva si negativa, porneste din centrul satul Suncuius, traverseaza podul si continua dupa prima intrare la stanga, pe poteca, de-a lungul raului Crisul Repede. Urmeaza drumul caii ferate pe o lungime de circa 2 km apoi, inainte de tunel, continua pe poteca care urca pentru aproximativ 3 km cu 300 m diferenta de nivel pozitiva. Pe aceasta portiune, traseul este identic cu cel de drumetie turistica marcat cu  bulina galbena, care traverseaza padurea pe creasta si apoi coboara la sala de sport din Vadul Crisului. Aici alergatorii au posibilitatea, in sezonul cald, sa se racoreasca la izvor. Mai departe, la cca 500 m pe drumul neasfaltat, se traverseaza calea ferata spre dreapta si podul care face legatura cu versantul in care se regasesc doua dintre pesterile acestei zone geografice, pestera Cotuna de Jos si Cotuna de Sus. Astfel, se urmeaza poteca cu marcaj triunghi rosu pana la tablita de indicare a urcarii spre aceste pesteri ale Deventului. Urcarea, care culmineaza cu o belvedere incantatoare asupra vaii Crisului, si de natura tehnica, fiind presarata cu stanca calcaroasa, are o distanta de aprox 2 km cu 400 metri diferenta de nivel. Belvederea ofera alergatorului un ragaz de odihna. Traseul continua pe poteca ingusta, isi pastreaza tehnicitatea si urca pana la intersectia a doua drumuri forestiere evidentiate. Se face stanga, spre o usoara coborare ce se transforma in fals plat, si care apoi continua spre stanga spre o alta intersectie de poteci. Acolo, se vireaza dreapta si se urmeaza marcajul turistic tringhi rosu, pe tot parcursul urcarii Dealului Popii pana la deschiderea spre poiana, un alt loc de odihna si ragaz. Pana la acest moment, s-au parcurs deja 10 km cu 900 m diferenta de nivel pozitiva. Din perspectiva unui alergator, frumusetea acestui traseu consta tocmai in alternarea urcarilor sustinute si tehnice cu pante de coborare care permit odihna picioarelor. Urmeaza coborarea prin poiana, o usoara urcare si o intrare la stanga, in padure, spre o coborare tehnica care se finalizeaza cu un viraj prima la dreapta si care indica o alta urcare pana la primele case ale satului Pojorata. Dupa parcurgerea acesteia, se coboara din nou, tot pe marcaj triunghi rosu, pana la intersectia cu drumul principal al satului si pana la apropierea de cladirea scolii, unde se face stanga si urmeaza o coborare de 2 km ce conduce la drumul de asfalt Zece Hotare. Mai departe, se coboara pe asfalt, inca 2 km, pana in centrul satului. Traseul este de tip circuit, are o dificultate medie spre ridicata si este recomandat persoanelor cu echipament potrivit si adaptat alergarii tehnice de tip montan. Poate fi parcurs de oricine dar indicam prudenta, studiul hartii gps, experienta in drumetie montana si alimentare adecvata pe parcurs.

0