Valea Iadului, drumeție la înălțime!
Drumeţia este un mod de viaţă, iar valea Iadului poate fi oricând o destinaţie privilegiată pentru aceia care ştiu ce înseamnă să baţi muntele cu piciorul, să bei apă bună din izvor sau să petreci o noapte la cort, lângă focul de tabără.
Aceste locuri şi peisajele lor de neuitat respectă promisiunea de a răsplăti din plin fiecare pas, fiecare strop de sudoare.
Traseele turistice ale văii Iadului sunt speciale datorită câtorva caracteristici aparte. Aici se găsesc itinerariile aflate la ce mai mare altitudine din Pădurea Craiului (cca.1400 m). Sunt trasee lungi, de anduranță, și în majoritatea cazurilor sunt rute care fac legătura cu alte zone turistice importante, cum ar fi zona peșterii Meziadului sau stațiunea Stâna de Vale.
Înălțimile ce domină cursul văii Iadului oferă drumeților privilegiul de a-și desfăta privirea cu peisaje panoramice de o rară frumusețe, lacul Drăgan-Floroiu, vârful Vlădeasa, lacul Leșu sau chiar valea Iadului.
Nu lipsesc de pe traseu nici alte obiective cum ar fi peșterile, cascadele sau satele tradiționale.
Trasee de drumeție pe Valea Iadului
Coada Lacului Leșu – Stâna de Vale
O variantă, mai actuală, a vechiului traseu de drumeție care făcea legătura între motelul „Baraj Leşu” şi staţiunea Stâna de Vale, având acelaşi marcaj, bandă albastră. Noua variantă a acestui itinerar montan porneşte din centrul satului de vacanţă Coada Lacului. Sunt 19 kilometri, relativ uşor de parcurs în circa 6 ore.
Circuitul Bulzului
Un traseu gândit pentru o zi petrecută în şaua bicicletei, care poate deveni, în egală măsură, o atracţie turistică pentru drumeţi. Zona recomandată pentru drumeție a traseului începe aproape de limita dintre judeţele Bihor şi Cluj, la aproape 1.000 de metri altitudine, şi oferă turiştilor unele din cele mai frumoase peisaje …
Peștera Meziad – Stâna de Vale
Traseul de drumeție Meziad – Stâna de Vale, marcat cu triunghi albastru, este unul destul de dificil, ţinând cont de faptul că urcă peste 1.000 de metri diferenţă de nivel, cel mai înalt punct al său aflându-se în vecintătatea cabanei Gaudeamus – Stâna de Vale. Atenţie! O parte a traseului, cea care lega periferia satului Meziad de cabana şi peştera cu acelaşi nume …
Cabana Meziad – Motelul Baraj Leşu
Marcat cu triunghi albastru, itinerarul cabana Meziad – motel Baraj Leşu, prin satul de vacanţă Coada Lacului, are 23 de kilometri. Din aceştia, ultimii 11 sunt de parcurs pe şosea. Avantajul acestui traseu e acela că, în circa 3 ore …
Cabana Meziad – satul Poiana Remeți, peste Creasta Stângului
Marcat cu triunghi roşu, itinerarul cabana Meziad – motel Baraj Leşu nu este unul tocmai la îndemâna oricui. Are 19 kilometri. Dacă starea vremii e favorabilă, întregul traseu poate fi parcurs în 6-7 ore. Acest parcurs porneşte de la Cabana Meziad, care …