TÚRÁZÁS, Túrázás a Rossia-patak völgyében

Farcu-kristálybarlang – Stanu’ Cârnului

Drumetie Padurea Craiului pestera cu cristale Farcu stanu carnului punct albastru

Farcu-kristálybarlang – Stanu’ Cârnului

Indulás/érkezés Farcu-kristálybarlang
Útvonal Farcu-kristálybarlang – Stanu Cârnului – Farcu-kristálybarlang
Útvonal hossza 1,3 km
Halmozott pozitív szintkülönbség 75 m+
A táv megtételéhez szükséges várható idő 40 perc
Jelzés traseu punct albastra
Járható egész évben
Fedezd fel Dorel Codoban kürtöshegedűkészítő mester műhelyét, a Runcuri-i hagyományos házakat, a Roșia panziót, a Rossia-patakon található vízimalmot, a lankási Vida-tavat, Magyarremete Árpád-kori műemlék templomát, a szomszédos falvak fatemplomait, a Mézgedi-barlangot és még néhány turistautat.

Túraútvonal leírása

Egy szép turistaút, főleg a Lazuri-völgy látványos panorámája miatt. Rövid és könnyen bejárható, ugyanakkor oktató is, mivel tanosvény jellegű, végig haladva rajta tanulni lehet a környék élővilágáról és bányászati tevékenységeiről. A mindössze 1,3 kilométer hosszú, kék ponttal jelzett útvonal egész évben járható, körülbelül 40 perc alatt meg lehet tenni.

Az útvonal a Farcu-kristálybarlang parkolójából indul. A barlang a Király-erdő ökoturisztikai célállomás egyik legfontosabb látványossága és ezért senki, aki idáig eljutott nem hagyhatja ki. A föld alatt, a szép és törékeny kristályokon kívül, egy bányászatnak szentelt kis múzeum is található.

Mutass többet ...

Egy könnyű, legelőn áthaladó emelkedő után, amelyiken találkozunk az első két ismeretterjesztő táblával és két, pihenésre tökéletesen alkalmas filagóriával, betérünk az erdőbe. Követjük a jelzett ösvényt és körülbelül 5 perc után elérkezünk a Stanu’ Cârnului kilátóhoz. Mindössze 650 méterre vagyunk az útvonal indulási pontjától. Itt, egy fából készült, a szakadék szélétől körülbelül 1 méterre kinyúló erkélyről megcsodálhatjuk a Lazuri-völgy alsó szakaszának lélegzetelállító látványát. Az allatunk levő szikláig több mint 50 méter van! Visszafelé 50 métert megyünk ugyanazon az útvonalon, amelyiken jöttünk. Majd látni fogunk egy nyilat, amelyik jobbra mutat, a hajdani bauxitbánya irányába. További 5 perc múlva kimegyünk az erdőből és egy újabb ismeretterjesztő táblához érkezünk. Az itt található filagóriaból meg lehet csodálni Biharrósa község panorámáját. Az útvonal enyhén ereszkedik és 3 perc múlva eljutunk az utolsó ismeretterjesztő táblához, amely a régi bauxitlencse mellett van. A tábla részletesen bemutatja a domb ásványi összetételét és azt, hogy miként bányászták az értékes kőzetet. Innen mindössze 10 perc alatt megérkezünk a kristálybarlang bejáratához, ahhoz a helyhez, ahol kezdődik és véget ér ez a turistaút.

A közelben nem szabad kihagyni Dorel Codoban kürtöshegedűkészítő mester műhelyét, a Runcuri-i hagyományos házakat, a Roșia panziót, a Rossia-patakon található vízimalmot, a lankási Vida-tavat, Magyarremete Árpád-kori műemlék templomát, a szomszédos falvak fatemplomait, a Mézgedi-barlangot és még néhány turistautat.

Élmények a Rossia-patak völgyében

Látnivalók a Rossia-patak völgyében