HEGYI FUTÁS, Hegyi futás a Jád-völgyében

Kék pálya

Alergare montana in Padurea Craiului valea iadului traseu albastru featured

Kék pálya

Indulás/érkezés a Jádremete településen levő Carpathia panzió
Útvonal Carpathia panzió – Forrás-völgy – Jádremetei Hidroenergetikai Komplexum – Jádremete – Carpathia panzió
Útvonal hossza 29.5 km
Halmozott pozitív szintkülönbség 850 m+
A táv megtételéhez szükség várható maximális idő (könnyű, túrázással vegyített futás): 4 és fél óra
Nehézségi fokozat közepes
Jelzés
Ajánlások futócipő technikai konstrukcióval, legkevesebb 2 l víz, hőmérséklettől függetlenül, ennivaló, az évszaknak és az ösvényfutás sajátosságainak megfelelő öltözék, telefon, fényforrás, mosoly az ajkakon

 

Túraútvonal leírása

A pálya a Carpathia panziótól indul. Egy rövid, aszfaltos rész után, az útvonal jobbra fordul, a Forrás-völgy irányába. Egy elég meredek, sziklás kanyonon áthaladó szakasz után egy simább terület következik. Ettől a ponttól az útvonal a patak mentén halad. A völgynek a végén van egy elágazás.

Itt a hegyi futó pálya balra folytatódik, egy hosszabb emelkedővel. Az útvonal első részének a legmagasabb pontjáról a futók balra fordulnak, megkerülnek egy esztenát, és egy enyhén lejtős szakaszon haladnak tovább. A Bihar és Kolozs megye közigazgatási határáig az útvonalat számos, különböző szintkülönbségű emelkedő és ereszkedő tarkítja.

Vezi mai mult ...

Egy aszfaltút keresztezése után, a célvonal irányát követve, a futók felfelé haladnak egy keveset és találkoznak a kék pont és piros sáv turistajelzésekkel. Innen a hegyi futó pálya egy ideig együtt halad a turistaúttal. Egy közelben található kilátóhely a Vigyázó-csúcs (1849 méter) és a Jádremetei-szoros csodálatos panorámáját tárja a futók elé. Egy kanyar előtt a futó pálya elválik a turistaúttól és balra fordulva egy valamely távolságban látható esztena és ideiglenes szálláshely felé halad.

 

Az útvonal emelkedik még körülbelül egy kilométert, majd egy meredek és technikás ereszkedő következik egy erdészúton. A völgyben az útvonal balra fordul. A futás egy enyhe lejtőn folytatódik. A völgy végéhez érve, a Jádremetei Hidroenergetikai Komplexum (CHE Remeți) közelében a futó pálya jobbra fordul. Rövid idő múlva a futók megérkeznek Jádremete faluba, az aszfaltozott úthoz (DJ 108). A település központjában az útvonal ismét jobbra fordul és folytatódik 2 kilométer aszfaltozott úton egészen a célvonalig.

A sportinapuseni.ro nyomán

Élmények a Jád-völgyében

Látnivalók a Jád-völgyében