Noutăți

Valea Crișului Repede – Ghid de călătorie

Padurea craiului cascada vadu crisului valea crisului repede

Valea Crișului Repede - Ghid de călătorie

Vine vine primăvara și sunt atât de multe de văzut și de făcut în Pădurea Craiului așa că am decis să te purtăm pas cu pas prin fiecare loc de poveste și să te ajutăm să îți plănuiești următoarele excursii și aventuri.

Prima destinație? Valea Crișului Repede, locul ideal pentru câteva zile de liniște, drumeții, alergare montană sau chiar călărie! Hai să plănuim excursia:

  • Cum ajungem acolo?
  • Unde stăm când ajungem?
  • Ce putem vedea și activități putem face pe Valea Crișului Repede?
Padurea craiului cascada vadu crisului valea crisului repede

Transport în Defileul Crișului repede: Cum ajung acolo?

Majoritatea punctelor de pornire sunt accesibile cu mașina, cu trenul, cu bicicleta și chiar pe jos. Dacă sunteți grup organizat puteți ajunge și cu un autocar sau microbuz, iar în funcție de orașul din care veniți faceți doar o oră două, în funcție de zonă. Recunoaștem că aici ne-am raportat la Bihor și vecinii noștri de la Cluj, Arad sau Alba, iar dacă ești din celelalte zone de după Carpați vei face câteva ore până ajungi. Pentru asta recomandăm Google Maps, Waze, distanta.ro sau de ce nu o hartă de la un centru turistic și un playlist bun.

 

Dacă îți dorești să călătorești responsabil și cu un impact minim asupra mediului opțiunea ideală este să vii cu trenul și astfel te poți bucura și de peisajele frumoase pe care le vei întâlni pe drum. Mai mult, dacă vrei să vii la pedalat poți să îți transporți și bicicleta în trenurile Interregional Călători, Transferoviar Călători sau CFR Călători.

Recomandăm ca înainte de a porni la drum să verificați punctele de pornire pentru fiecare circuit sau traseu pe care doriți să-l faceți. Pentru punctele de pornire a circuitelor de pe Valea Crișului Repede găsiți mai multe detalii ajutătoare aici: https://padureacraiului.ro/drumetie-pe-valea-crisului-repede/

Vadu Crisului defileu cu tren IMG 4239

Cazări Valea Crișului repede: Unde stăm când ajungem?

Dacă plănuiești să stai mai multe zile împreună cu familia sau cu gașca de prieteni și încă nu știi unde o să numești acasă pentru câteva zile, îți sărim în ajutor și aici!

Pentru cei mai aventuroși există varianta de a merge să stai cu cortul în zonele special amenajate pentru camping.

Dacă totuși vrei să ai experiența de a merge cu cortul, dar îți dorești mai mult confort poți încerca și locurile de glamping. Pensiunea Casa Gornicului din localitatea Remeţi, comuna Bulz oferă acest serviciu turiștilor care îi pășesc pragul. Dolina Village & Casa Batrana din satul Zece Hotare, comuna Șuncuiuș oferă și ei 4 corturi de glamping pentru turiștii lor.

Însă dacă știi că aceste variante nu sunt pentru tine există și opțiunea de a te caza în zonă:

  1. Te poți caza la Dolina Village & Casa Batrana. Aceștia oferă și camere de cazare pentru turiști, unde peisajul și cazările sunt pitorești ca în povești
  2. Un alt spațiu de cazare găsești și La Grotta Resort. Ei oferă pe lângă cazare și posibilitatea de a face o sumedenie de activități în cadrul complexului, printre care să te bucuri de o baie în ciubăr sau piscină sau de relaxare în sauna finlandeză
  3. Hanu Brătcuței este localizat pe Valea Brătcuței și nu este doar o pensiune ci și restaurant și păstrăvărie.
  4. În perioada de primăvară – vară vă așteaptă și cele 10 căsuțe de la Bulz să vă bucurați de liniște și natură

O altă variantă ar fi să te cazezi prin aplicația airbnb. Acolo găsești tot felul de spații de cazare în zonă oferite de localnici.

Tot ce putem zice este că pentru orice opțiune aleasă experiența va fi frumoasă și de neuitat doar pentru că poți sta să te bucuri de frumusețile zonei. Tot vorbind de frumuseți haideți să vedem și ce puteți vedea pe Valea Crișului Repede.

Trasee și activități în Valea Crișului Repede

Pe Valea Crișului Repede s-ar putea spune că întotdeauna este ceva de făcut, iar dacă vii să ne vizitezi, cel mai fain e să vii pe mai multe zile. Sunt atâtea lucruri din care poți alege, de la drumeții la trasee de alergare, călărie sau atracții culturale, în funcție de preferințele tale și a grupului cu care vii încât ți-ar trebui o săptămână să le faci pe toate. Și dacă tot vorbim de ele, hai să vedem ce variante avem:

Traseele din defileu te poartă pe drumuri ce te duc spre peșteri, puncte de belvedere, locuri încărcate de istorie și tradiții, cascade și peisaje carstice memorabile și instagramabile.

Padurea Craiului Suncuius rafting caiac canoe

În plus, în zonă se găsesc multe poteci tematice, iar pentru cei care iubesc aventura sau vor să încerce ceva nou sunt zeci de trasee de escaladă, rute de via ferrata și locuri consacrate pentru rafting. Și ce ni se pare nouă cel mai fain e că traseele pot fi parcurse indiferent de sezon de către oamenii pasionați de mers pe munte. Mai multe detalii despre circuite de drumeții puteți găsi aici.

Pentru persoanele pasionate de un anumit sport cum ar fi ciclismul sau alergarea aceștia au oportunitatea de a face unele din traseele de alergare montană (detalii aici) sau de cicloturism (detalii aici). Traseele, deși pot fi dificile, sunt și spectaculoase întrucât te poți bucura de frumusețile locului între timp. Recomandarea noastră este să mergi pe aceste trasee dacă ai experiență anterioară sau în cadrul unui grup alături de cineva cu experiență care te poate purta în siguranță pe aceste trasee.

Free Horses Ranch, cu alte cuvinte „La caii liberi” este locul unde poți face călărie și poți învăța dacă ești începător. În cadrul acestui complex se organizează drumeţii călare, pe trasee pentru începători sau la liber pentru avansaţi, plimbări călare cu însoţitor, pe trasee exterioare sau în perimetrul fermei, tabere de 1 – 4 zile, excursii de mai multe zile, călare pe cal.

Padurea craiului pestera vadu crisului valea crisului repede

Peștera Vadu Crișului este o peșteră complexă, traversată de un spectaculos râu subteran ce formează o cascadă de aproximativ 6 metri. Se poate ajunge acolo atât cu mașina cât și cu trenul putând să cobori la Halta Peștera dacă vii cu trenul personal Cluj Napoca – Oradea. Intrările se fac din oră în oră cu un grup minim de 10 persoane și maxim de 25 de persoane. Să știți că sunt între 9 și 12 0C înauntru pe tot parcursul anului, deci să vă îmbrăcați bine chiar și vara dacă o vizitați!

Pe lângă toate aceste locuri pe Valea Crișului Repede se găsesc și lăcașe de cult din lemn, vechi de câteva secole și care pot fi vizitate cu o programare în prealabil stabilită cu preotul paroh: Biserica din lemn din Beznea, Biserica din lemn din Valea Crișului și Biserica din lemn din Josani.

Padurea craiului olarit vadu crisului valea crisului repede

Și ca ultim punct în călătoria noastră inițiatică despre Valea Crișului Repede este atelierul de olărit al Mariei Poli pe care îl puteți vizita cu o programare în prealabil și unde se confecționează ceramica albă de Vadu Crișului considerată unică în Europa.

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea Văii Crișului Repede, dar să știți că povestea aceasta poate funcționa doar dacă mergeți și vă lăsați uimiți de locuri, de povești și de oamenii care stau în acea zonă.