Valea Roșiei - Ghid de călătorie
Și iată că a venit și timpul mult așteptat. Știți la care timp ne referim, la cel plin de soare, căldură și cu mult potențial de aventură. Gândindu-ne că sezonul de activități a început, am zis să pornim și noi în aventură și să venim în ajutorul vostru cu acest mic ghid de activități în Valea Roșiei. Poate așa răspundem și la întrebările „ce facem în acest weekend”, „unde mergem în vacanța de Paște” și „te-ai gândit ce facem în următorul concediu”?
- Cum ajungem acolo?
- Unde stăm când ajungem?
- Ce putem vedea și activități putem face pe Valea Roșiei?
Cum ajung acolo?
Cel mai ușor, la noi, în destinația de ecoturism Pădurea Craiului se poate ajunge cu trenul sau cu mașina. Avem opțiuni și pentru prietenii noștri de la mare depărtare. Cele mai apropiate aeroporturi de Pădurea Craiului sunt cele din Oradea, Cluj Napoca şi Debrecen (Ungaria).
Pentru mersul cu mașina recomandăm aplicațiile Google Maps, Waze, distanta.ro sau de ce nu o hartă de la un centru turistic pentru orientare și un playlist bun pentru un drum lung, ba chiar și niște jocuri ce pot fi făcute din mașină. Asta ca să mai omoare din plictiseală.
Pentru mersul cu trenul există variante la Interregional Călători, Transferoviar Călători sau CFR Călători și poți să îți tiei cu tine și bicicleta. Mai mult de atât mersul cu trenul e mai responsabil și are un impact minim asupra mediului plus apuci să vezi și câteva peisaje frumoase.
Pentru cei care stau mai aproape, Oradea, Alba sau Baia Mare există aceleași opțiuni la care se mai pot adăuga și excursiile organizate cu autocar sau de ce nu….pe bicicletă pentru cei pasionați și care vin pentru asta. Mai multe detalii poți găsi și pe site-ul nostru aici și suntem mereu aici să răspundem la orice întrebare.
Cazări Valea Roșia: Unde stăm când ajungem?
Dacă plănuiești să vizitezi și să faci drumeții, alergare, Via-Ferrata prin locurile de pe Valea Roșiei atunci te orientezi și după locuri de cazare și mâncare. Cele mai bune variante din zonă ar fi: Traditional Casa care are căsuțe pentru turiști precum casele bunicilor și mâncare tradițională. Pensiunea Roșia care pe lângă cazare oferă și priveliști minunate pentru vizitatorii săi.
Pe lângă aceste două spații de cazare mai poți apela și prin airbnb la diferiți localnici, iar pentru cei mai aventuroși există și varianta de cort sau glamping. Mai multe detalii despre cazări poți găsi și aici.
Pe oricare ai alege-o noi zicem că experiența va fi frumoasă și de neuitat nu doar datorită locului în care stai, ci și datorită zonei și activităților pe care le poți face aici.
Ce putem vedea și activități putem face pe Valea Roșiei?
De la cicloturism, drumeții, alergare montană la vizitarea Peșterii cu Cristale Farcu la Via-Ferrata putem spune că pe Valea Roșiei nu prea ai cum să te plictisești. Ba chiar recomandăm să porți cu tine o listă cu activități pe care să o faci cât ești în zonă. A noastră ar arăta cam așa.
- Vizitează Peștera Farcu, singura peșteră turistică din România unde se pot admira cristale de calcit. Peștera Meziad este una dintre cele mai mari și frumoase peșteri de pe teritoriul României și merită vizitată măcar o dată în viață.
2. Ceramistul Merinu Peter e un „must-see” la propriu și la figurat pentru atât pentru obiectele meșteșugite cu pasiune și migală, cât și pentru poveștile desprefrumusețea locurilor și .
3. Moara de apă din Roşia se află la marginea comunei Roşia și este ultima rămasă în funcţiune, dintr-o salbă de mori care măcinau cereale pentru locuitorii din satele aflate pe valea Roșiei.
4. Biserica reformată din Remetea care datează din secolul al XIV-lea e un loc de vizitat nu doar din punct de vedere religios, ci și din punct de vedere istoric fiind un edificiu religios păstrat, în mare parte, la forma inițială. Mai mult, în interior puteți vedea picturi și icoane de natură bizantină.
5. Atelierul meşterului Dorel Codoban este dedicat artei făuririi viorilor cu goarnă, unt instrument muzical care este specific zonei Bihorului și e un unicat mondial.
6. Stejarul secular din Remetea este un arbore bătrân de peste 600 de ani și e un obiectiv care nu trebuie ratat în drumul spre Peștera Meziad.
Acum că lista noastră de recomandări cu locuri de vizitat e gata să trecem la cea de experiențe și activități. La fel ca și pe Valea Crișului Repede și aici întotdeauna se găsește câte ceva de făcut.
1. Drumeție pe Valea Dâlbii, o vale cu aspect de chei unde atracția principală este Șura Ușorilor, un amplu sistem carstic care s-a prăbușit, dând naștere unor turnuri și poduri naturale. Locul amintește de basme și povești pline de fantezie și mister chiar dacă nu este niciun balaur sau vreo Sfântă Vineri prin preajmă.
2. Cheile Cuților este o zonă străjuită de țancuri ascuțite și pereți înalți de stâncă din loc în loc poți vedea guri de peșteră, deschise spre lumi necunoscute de asemenea. Misterele sunt peste tot pe aici trebuie doar să pornești la drum ți să le cauți.
3. Cheile Sodohol sunt locul ideal pentru o zi petrecută cu familia în natură sau cu prietenii la un picnic.
4. Cele 2 trasee de alergare montană pe Valea Roșia reprezintă o provocare pentru persoanele pasionate de alergare. Atenție totuși că sunt multe urcușuri și coborâșuri ce vă vor pune la încercare rezistențaîn teren.
5. Pentru cei pasionați de speoturism au oportunitatea de a vizita câteva peșteri superbe din zonă: Peștera Ciur-Ponor, Peștera Doboș și Peștera Gruieț.
- Peștera Ciur-Ponor este localizată în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede -Pădurea Craiului, în apropierea localității Roșia,. Peștera face parte dintr-un complex carstic care cuprinde Peștera Ciur Izbuc – Peștera Ciur Ponor – Izbucul Toplița.
- Peștera Doboș este ideală pentru inițierea în speoturism. Peștera este localizată în Groapa lui Doboș, o dolină (formațiune carstică de forma unei pâlnii) de pe platoul carstic Runcuri din comuna Roșia.
- Peștera Gruieț este accesibilă chiar şi copiilor. Aceasta este localizată pe versantul stâng al văii Șteazelor, în Situl Natura 2000 Defileul Crișului-Pădurea Craiului, pe teritoriul administrativ al localității Roșia.
6. În zona Roșia poți face și escaladă în Cheile Lazuri pentru cei experimentați și pasionați de acest sport. Ca drumeție zona poate fi parcursă și în familie, dar pentru escaladă recomandăm aceste traseuri pentru cei mai experimentați și cu un echipament corespunzător.
7. Pentru cei pasionați de cicloturism pe Valea Roșiei se găsesc 4 trasee mai mult grele decât ușoare dar cu multe priveliști minunate.
8. Via-Ferrata oferă o experiență provocatoare atât pentru începători cât și pentru experimentați. Însă oferă celor curajoși o perspectivă inedită și spectaculoasă asupra cheilor Cuților și noi zicem că această experiență merită încercată.
9. Pe Valea Roșia există 4 trasee de drumeție. Locurile sunt minunate și merită vizitate alături de familie sau prieteni.
Acum că ne-am văzut cu lista gata nici n-am ști ce să vă recomandăm mai mult că toate au farmecul lor și toate merită o vizitare. Mai degrabă v-am spune să vă gândiți la o excursie mai amplă de câteva zile pentru a avea timp de a vedea tot, și dacă totuși nu-i posibil le puteți lua ușor weekend cu weekend și pas cu pas.