Articole

O tură, pe două roţi, cu natură şi aventură

IMG 9214 view

La mijloc de iunie, pe vremea cireşelor coapte, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor s-a învrednicit să-i răsfeţe din nou pe cei cei iubesc natura şi cicloturismul.

Tura de 40 de kilometri, prin zona de nord a muţilor Pădurea Craiului, s-a dovedit a fi un real „succes de public”, înscriind la start aproape 80 de participanţi!

Itinerarul, o inspirată combinaţie a mai multor trasee pentru cicloturism, marcate de echipa Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, a atins câteva din cele mai cunoscute obiective turistice ale judeţului nostru.

Startul expediţiei s-a dat la Peştera Unguru Mare, obiectiv deschis cu acest prilej tuturor participanţilor. A urmat localitatea turistică Şuncuiuş, frumosul izbuc de la Izbândiş şi urcuşul foarte solicitant până în satul Zece Hotare. În pitoreasca localitate montantă, participanţii au fost întâmpinaţi de inimosul profesor Nicolae Teuşdea. Dascălul a susţinut un „master class” de dat la coasă. Momentul a fost un excelent prilej de a redescoperi o mică parte a modului de viaţă tradiţional din Pădurea Craiului şi de a înţelege cât de importantă este acestă îndeletnicire pentru păstrarea tezaurului biologic pe care îl reprezintă pajiştile montane.

Fiindcă fierăritul face şi el parte din modul de viaţă moştenit din moşi-strămoşi, cicliştii au avut ocazia să viziteze atelierul unui meşter din sat.

Următorul popas a fost peştera Bătrânului. Frumosul portal al peşterii s-a dovedit a fi un bun argument pentru câţiva cei prezenţi care şi-au propus să încerce şi alte sporturi de aventură, cum ar fi, desigur, speoturismul.

„Plutonul” a străbătut apoi satul Tomnatic, înscriindu-se pe traseul de coborâre spre Birtin. O cursă rapidă, pe cât de abruptă pe atât de provocatoare pentru ciclişti.

Micul dejun şi masa de prânz, gratuite!, au fost asigurate de comunităţile locale.

Această memorabilă tură, desfăşurată în Pădurea Craiului, confirmă încă o dată faptul că „Redescoperă Bihorul pe bicicletă” este, ediţie după ediţie, o opţiune cât se poate de agreabilă pentru cei îndrăgostiţi de „natură şi aventură”.