A környéket uraló báródbeznyei fatemplom a népművészt igazi remekműve. Az 1723-ban épült istenházat Bihar megye legnagyobb fatemplomaként tartják számon.

A díszítő elemek gazdagsága a templomot felépítők mesterségbeli tudásáról tanúskodik. A boltíves mennyezeten számos faragott részlet látható. Különös szépségű a templomajtó és az oltárasztal lába. A templomot egybefüggő, domborműves öv veszi körül.

A látogatókat a bejárati tornác számos hagyományos faépítészeti díszítéssel fogadja, bevezetve őket a falusi ortodox lelkiség világába.

A fába vágott kis ablakokon keresztül kevés fény szűrődik be, épp csak annyi, amennyi kell, hogy elmélyítse e világ istenséggel való kapcsolatának misztériumát.

A belső tér, amelynek festményei szinte teljesen elvesztek, hagyományos törülközőkkel van díszítve. Még lehet látni itt-ott szentek arcképeit, az oltárban pedig a keresztre feszítés jelenetét, valamint az ikonosztáz vászonra készített festményét. Megmaradtak még a szép kidolgozású, medallionokkal díszített királyi ajtók.

A látogatás időpontjáról előzetesen kell egyeztetni Ion Cohuț parókussal a következő telefonszámon: +40 769 420 142.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagybárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Báródbeznye

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa – Erdődámos – Barátka – Báródbeznye

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Halta Peștera

Pe jos:

Accesul la peșteră se face pe jos din localitățile Vadu Crișului (1,9 km, traseu punct roșu dublu) sau Șuncuiuș (2,6 km, traseu punct roșu dublu).

Related Projects