A vallásos népművészet egyik gyöngyszeme, a krajnikfalvai régi templom 1768-ban épült. Mivel egy olyan dombon emelték a település szélén, ahova elég nehéz volt eljutni, 1798-ban felmerült a falú közepére történő átköltöztetésének a gondolata. Az akkori püspöknek, Ignatie Darabanț, címzett kérésben szerepelt, hogy a templom elég szilárd ahhoz, hogy „bontás nélkül” el lehessen költöztetni. Jelenleg az új, tégla- és kőtemplom mellett álló istenház kitűnik a konzolok és a díszítő elemek eleganciájával, mint például a templomot körülvevő kötél motívum.

Nagyon érdekes történeteket mesélnek a kenotáfiumok is, a templom külső falán azon helybéliek számára állított szimbolikus keresztek, akik ismeretlen, az otthonuktól távol eső helyeken fejezték be életüket.

Krajnikfalvára el lehet jutni az E60-as (DN1-es) úton Réven vagy Élesden keresztül, majd a DJ 1081-es úton haladva.

A krajnikfalvai kis fatemplom a T3-as, „Király-erdő all-inclusive”, kerékpáros túraútvonalon található.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Élesd – Esküllő – Szászfalva – Krajnikfalva

Köröstopa – Rév – Krajnikfalva

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa – Erdődámos – Barátka – Bánlaka – Vársonkolyos – Krajnikfalva

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Halta Peștera

Pe jos:

Accesul la peșteră se face pe jos din localitățile Vadu Crișului (1,9 km, traseu punct roșu dublu) sau Șuncuiuș (2,6 km, traseu punct roșu dublu).

Related Projects