A 764-es jelzésű megyei út által átszelt Albioara-szorost legtöbbször a gépkocsi sebességével látjuk. Az aszfalt szélén túl azonban rejtett utak találhatók, amelyek barlangokhoz, rétekre, sziklacsúcsokra, békés szalamandráknak otthont adó tiszta vizű forrásokhoz és víznyelőkhöz vezetnek.

Télen, befagyott kristálykapukra hasonlító vízesések őrködnek ezen a helyen, amelyet a „Király-erdő kapujának” is szoktak nevezni. Az út egyik vagy másik oldalán könnyen észre lehet venni az: Uraciosii-, Tehenek-, Ló-, Valau-, Kereszt-barlangot.

Megcsodálásuk csak a távolból ajánlott, mivel egyik sincs kialakítva a turisták általi látogatásra. Egy föld alatti kalandozás céljából, két lépésre található a Farcu-kristálybarlang.

Röviden, az Albioara-szoros egy olyan szeglete a Király-erdőnek, amelyiket lépésről lépésre érdemes felfedezni. Innen el lehet jutni a Runcuri hagyományos tanyához vagy a Lankás faluban található Vida víztározóhoz.

Egy szakasza a T3-as, „Király-erdő, all-inclusive” kerékpáros túraútvonalnak ebben a szorosban halad.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa

 

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Halta Peștera

Pe jos:

Accesul la peșteră se face pe jos din localitățile Vadu Crișului (1,9 km, traseu punct roșu dublu) sau Șuncuiuș (2,6 km, traseu punct roșu dublu).

Related Projects