Păstrat aşa cum era în ultima zi de viaţă a proprietarului său, atelierul meşterului Dorel Codoban este un mic sanctuar dedicat artei făuririi viorilor cu goarnă. Acest instrument muzical, specific zonei Bihorului, e un unicat mondial. Sunetele stridente ale viorii cu goarnă însoțesc fără excepție petrecerile populare și nunțile tradiționale din această parte a ţării.

Vreme de aproape 40 de ani, meșteșugarul din Lazuri de Roșia a dus faima Bihorului în țară și în lume, uimind români și străini cu talentul său de artizan, dar și cu muzica sa.

Dorel Codoban a reprezentat România la mai multe festivaluri din Ungaria și Iugoslavia. În micul muzeu dedicat memoriei lui sunt expuse zecile de diplome pe care lutierul bihorean le-a primit de prin locurile pe unde l-au dus viorile și muzica lui.

Azi un festival dedicat muzicii interpretate la vioară cu goarnă, ce are loc an de an în comuna Roșia, îi poartă numele.

Muzeul Dorel Codoban se află în imediata vecinătate a pensiunii cu același nume, în satul Lazuri de Roșia, comuna Roșia.

Pentru a vizita muzeul, turiștii sunt sfătuiti să sune înainte la telefonul +40744.402.368.

Atelierul este la doi pași distanță de traseul de cicloturism T3, „Pădurea Craiului, all-inclusive”.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Lazuri de Roșia

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Lazuri de Roșia

 

Pe jos:

Din drumul județean DJ764, se virează spre satul Lazuri de Roșia și apoi, din drumul comunal 219, se face la stânga, pe un drum ce urcă o pantă ușoară către biserica satului și pensiunea Dorel Codoban.

Alte obiective