Adevărată capodoperă a artei populare, biserica de lemn din satul Beznea domină împrejurimile. Datând de la 1723, lăcaşul este considerat a fi cea mai mare biserică de lemn din județul Bihor.

Abundentele elemente de construcţie probează măiestria celor care au ridicat lăcașul. Tavanul boltit, are o sumedenie de detalii sculptate. Uşa bisericii şi piciorul mesei de altar sunt şi ele de o frumuseţe aparte. Un brâu continuu, în relief, înconjoară biserica.

Pridvorul de la intrare își primește vizitatorii, etalând numeroase elemente ale arhitecturii tradiționale în lemn și îi introduce în lumea spiritualității ortodoxe rurale.

Ferestrele mici, tăiate în lemn, lasă puțină lumină înăuntru, atât cât să sporească misterul legăturii acestei lumi cu divinitatea.

Interiorul, a cărui pictură s-a pierdut în cea mai mare parte, este împodobit cu multe ștergare tradiționale. Mai pot fi văzute, pe ici pe colo, chipuri de sfinți și, în altar, secena răstignirii, precum și pictura de pe iconostas, realizată pe pânză. S-au păstrat și frumoasele uși împărătești, traforate și decorate cu medalioane.

Vizita trebuie programată, în prealabil, cu părintele paroh, Ion Cohuț, la telefon 0769.420.142.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Beznea

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Beznea

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Halta Peștera

Pe jos:

Accesul la peșteră se face pe jos din localitățile Vadu Crișului (1,9 km, traseu punct roșu dublu) sau Șuncuiuș (2,6 km, traseu punct roșu dublu).

Alte obiective