Ridicat la 1799, pe locul unei alte biserici, la acea vreme proprietate a satelor Josani și Gurbești, lăcaşul ortodox poartă hramul Sfântului Nicolae.

Specialiștii spun că biserica cea veche trebuie să fi fost construită cu cel puțin o sută de ani înainte. La 1772, episcopul unit de Oradea, Meletie Covaci spunea că a văzut biserica din Gurbești, un lăcaș modest, din lemn, acoperit cu șindrilă.

La 1773, casele ce aparțineau vechilor vetre ale satele Gurbești și Josani, sunt strămutate pe actualul amplasament al localităților, fiind aliniate conform dispozițiilor împărătești. Probabil, la acea vreme, biserica nu mai corespundea nevoilor comunității, din cauza trecerii timpului și a faptului că rămăsese în afara noii vetre de locuire, luându-se hotărârea de a ridica un nou lăcaș de cult.

Renovată în anul 1851, biserica din Gurbești pare una modestă, din perspectiva dimensiunilor sale. Are doar 4,4 metri lățime.

Chiar dacă lăcaşul n-a fost pictat pe interior, trebuie remarcată bolta semicirculară din naos și altar, vopsită aidoma cerului  înstelat.

Cu ocazia renovării din 1851, pereții lăcașului au fost tencuiți, la interior și exterior. Structurii de rezistență i s-a adăugat o grindă tirant și alte elemente menite să consolideze construcția. În 1974 și această biserică a fost acoperită cu tablă zincată, după „moda” vremii.

Deși biserica din Gurbești nu e pictată, icoanele pe sticlă provenite de la mănăstirea Nicula, cum e cea a Sfântului Nicolae (1808), aparţinând lui Sandu Zugravu din Iernuţeni, uşile diaconeşti, odoarele şi obiectele de cult reprezintă adevărate comori de artă religioasă ce merită văzute.

La Gurbești se poate ajunge din centrul satului Josani, comuna Căbești, pe drumul comunal 147.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Căbești – Josani – Gurbești

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Josani – Gurbești

 

Alte obiective