Construită la 1730 de comunitatea din satul Vălani de Pomezeu, biserica de lemn impresionează prin decorațiunile interioare, sculptate de meșterii lemnari care au ridicat-o: rozete, frânghii, romboide, motive stelare.

Realizată în două etape, pictura interioară surprinde prin colorit. Din prima pictură, ce datează din secolul al XVIII-lea, se mai văd doar câteva fragmente, în absida bisericii. Al doilea strat a fost pictat, în 1867, de M. Palann. Interesante și foarte rare sunt cele 24 de casete din lemn aflate pe bolta naosului, în care au fost reprezentate pictural scene biblice, arhangheli și evangheliști.

Pe iconostas a fost pictată scena răstignirii lui Iisus, Învierea și icoane ale celor doisprezece apostoli.

Privit de la exterior, lăcașul impresionează mai ales prin frumusețea sa discretă și prin ancadramentul intrării, elegant sculptat.

Pentru a vizita biserica, turiștii trebuie să sune la +40763.248.723.

Biserica de lemn din Vălani este una din atracțiile turistice de pe traseul de cicloturism T3, „Pădurea Craiului, all-inclusive”.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Căbești – Goila – Vălani de Pomezeu

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Răbăgani – Pomezeu – Vălani de Pomezeu

 

Pe jos:

Pentru a ajunge la biserica de lemn din Vălani, în centrul localității Pomezeu se virează la dreapta, pe DJ 217. În Câmpani de Pomezeu, după biserica baptistă „Harul”, se virează din nou spre dreapta, continuând drumul pe DJ 217 până în satul Vălani de Pomezeu. În centrul localității se face la stânga, pe DJ 220. Biserica de lemn se găsește în imediata vecinătate a celei noi, de zid, pe partea stângă a drumului, în mijlocul cimitirului. Lăcașul e ușor de observat, fiind ridicat pe culmea unui deal.

 

Experiențe pe Valea Roșia

Alte obiective