Monument istoric, biserica reformată din Remetea datează din secolul al XIV-lea. Construit în întregime în acea perioadă edificiul religios și-a păstrat, în mare parte, forma inițială.

În interiorul lăcaşului s-au păstrat picturi murale de o bogăție coloristică și frumusețe aparte. Se remarcă icoana Arhanghelului Mihail dar și picturile care reprezintă sfinți, apostoli ori regi maghiari sau alte icoane de factură bizantină.

Printre regii sfinți ai Ungariei pictați în biserică se numără Ștefan, Emeric și Ladislau – regele întemeietor al Oradiei.

Un element specific și extrem de rar ce poate fi văzut aici este pictura murală de inspirație bizantină realizată în secolele XV – XVI. Aceste vechi icoane sunt vizibile pe pereții și bolta nivelului inferior al turnului de clopot.

De aici s-a inspirat probabil și legenda locală care spune că biserica ar fi fost mai întâi lăcaş ortodox, apoi catolic şi în cele din urmă, a devenit biserică reformată. Se zice că edificiul ar fi fost folosit chiar și de turci, ca lăcaș de rugăciune.

Pentru a vizita biserica reformată din comuna Remetea, turiștii trebuie să apeleze numărul de telefon +40744.198.562, dl Szigety Ferencz.

Acest monument istoric se află pe ruta traseului de cicloturism T2, „O vizită la peștera Meziadului”.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Cabești – Remetea

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea

Alte obiective