Probabil locul cu cea mai mare densitate de povești din munții Pădurea Craiului este peștera Casa Zmăului. De secole, portalul uriaș al peșterii și turnul de piatră care străjuiește intrarea au stârnit imaginația localnicilor. Unele legende spun că în peșteră trăia un zmeu care lua, an de an, tribut locuitorilor din satele învecinate, în vieți de fete tinere.

Etnicii maghiari de prin părțile locului, pentru care locul se numește Cetatea Zânelor sau peștera Îngerilor, spun povești despre făpturi diafane care și-ar avea sălașul în caverna aflată în peretele versantului drept al defileului. Istoricii au consemnat faptul că, în evul mediu, din turnul de piatră zidit la intrarea în peșteră era supravegheat plutăritul pe Crișul Repede.

Tot acolo se lua vama pe sarea care cobora, cu plutele, din Apuseni și ajungea până la Budapesta. De existența acestei mici fortificații se leagă și tradiția Târgului de la Vama Sării, manifestație folclorică ce are loc anual, la început de iunie, în comuna Vadu Crișului.

La peștera Casa Zmăului se poate ajunge parcurgând traseul Circuitul versantului drept al Defileului Crișului Repede, marcat cu punct albastru.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Topa de Criș – Vadu Crișului

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Bălnaca – Șuncuiuș – Vadu Crișului

Cu trenul:

Pe ruta Cluj-Oradea, prin stația Halta Vadu Crișului

La peșteră se poate ajunge cel mai ușor din localitatea Vadu Crișului, mergând în amonte pe malul drept al cursului Crișului Repede, pe lângă calea ferată.

Alte obiective