Una din cele mai cunoscute și frumoase cascade din Pădurea Craiului, cascada Cailor este un obiectiv turistic situat la capătul unui parcurs ușor de străbătut, prin pădure, urmând valea Boiului în amonte. Poteca marcată cu punct roșu atinge și alte destinații cunoscute celor ce iubesc natura, punctul de belvedere de pe pietrele Boiului sau peștera Fugarilor.

Cei care nu vor să obosească urcând pe versantul stâng al văii, unde se află cele două obiective sus amintite, pot să facă cale întoarsă revenind în frumoasa zonă de luncă aflată la marginea satului Lorău. Pe cursul văii Boiului, în circa 20 de minute, se ajunge la punctul de start al traseului.

Cascada Cailor este formată de apele văii Boiului care cad peste un prag de stâncă de la 7 metri înălțime, pentru a poposi în două bazine naturale săpate de șuvoaie. Ocolind cascada și urmând poteca de pe versantul drept, cei dornici de puțină aventură pot să ajungă și la cea de a doua cădere de apă de pe cursul văii Boiului. Până acolo, străbătând zona căreia localnicii îi spun „la Caduri”, drumeții mai pot descoperi ruinele unei vechi mori de apă, poieni cu pomi fructiferi și câteva mici marmite.

Cascada Cailor se află pe traseul de drumeție Circuitul Valea Boiului, marcat cu punct roșu.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Lorău

Bucea – Bulz – Lorău

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Lorău

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Bratca. Din stația Bratca accesul se face per pedes, urmărind indicatoarele spre satul Lorău.

Alte obiective