Cascada cu trei nume. I se spune Laia Mare, Miss, sau Hotvole și este parte din circuitul cascadelor de pe valea Iadului. Marcat cu punct roșu, acest traseu „bifează” cele mai frumoase căderi de apă din apropierea stațiunii Stâna de Vale.

Dacă traseul complet cere o bună pregătire fizică, accesul la cascada Laia Mare poate fi ușor realizat, din drumul județean 108J. După ce traversați apa văii Iadului, urmați poteca marcată care urcă prin pădure. Drumul până la cascadă este pe cât de frumos, pe atât de provocator.

Căderea de apă are circa 25 de metri înățime. Șuvoiul vine la vale în două trepte, strecurându-se printre câțiva colți de stâncă. La momentul potrivit al zilei, razele soarelui fac ca stropii de apă care plutesc în aer să se „aprindă” în toate culorile curcubeului.

În perioadele ploioase sau primăvara, când se topesc zăpezile de pe vârful ce poartă același nume ca și căderea de apă, accesul până la cascadă poate fi mai anevoios, însă spectacolul măreț al naturii compensează din plin efortul făcut.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Bucea/Bratca – Bulz – Remeți – Coada Lacului – Stâna de Vale

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale

Nota:

Notă: DJ 108J ce face legătura între Coada Lacului și Stâna de Vale se află în prezent într-un proces de modernizare, fapt ce îl face foarte greu practicabil cu mijloace auto.

Pentru acces se poate utiliza ruta:

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Căbești – Remetea – Petreasa – Delani – Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale

Alte obiective