Un evantai înspumat, vuind printre ferigi și păduri de brazi, într-un decor pitoresc și sălbatic, cascada Săritoarea Ieduţului se află la mică distanţă de drumul ce leagă staţiunea Stâna de Vale şi satul de vacanţă Coada Lacului Leşu.

De la drum, o potecă urcă prin pădure, înaintând paralel cu pârâul Ieduțului. Pe parcurs, drumeții vor întâlni și o altă cădere de apă, de dimensiuni mai reduse, ce poate fi admirată de pe podul care travesează albia. După circa 20 de minute de mers se face deja auzit vuietul apei care cade de la 15 metri înălțime într-un mic bazin natural.

Spectacolul căderii de apă este amplificat în perioadele ploioase sau primăvara, la topirea zăpezilor, când debitul pârâului este mai mare. Cascada este binecunoscută de toţi iubitorii de fotografie şi căutată de turişti în toate anotimpurile.

La cascada Săritoarea Ieduțului se ajunge din drumul județean 108J urmând traseul marcat cu punct albastru. Traseul este parte dintr-un circuit al cascadelor de pe Valea Iadului, dar el poate fi parcurs și doar pe segmentul DJ 108J – Săritoarea Ieduțului și retur.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Bucea/Bratca – Bulz – Remeți – Coada Lacului – Stâna de Vale

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale

Nota:

Notă: DJ 108J ce face legătura între Coada Lacului și Stâna de Vale se află în prezent într-un proces de modernizare, fapt ce îl face foarte greu practicabil cu mijloace auto.

Pentru acces se poate utiliza ruta:

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Căbești – Remetea – Petreasa – Delani – Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale

Alte obiective