Cea mai cunoscută și fotografiată dintre cascadele Pădurii Craiului, cascada de la Vadu Crișului poate fi văzută și de la ferestrele trenurilor care străbat defileul Crișului Repede. Puțini știu însă că această cădere de apă este de fapt una artificială. În trecut, apele care ies din peștera de la Vadu Crișului se vărsau în râu după ce coborau panta, destul de lină, aflată în partea dreaptă a ieșirii din subteran.

Probabil, în primii ani ai secolului XX, odată cu lucrările de amenajare a peșterii și cu construcția cabanei, cursul pârâului a fost deviat spre faleza înaltă de 10 metri. În perioadele mai secetoase, cea mai spectaculoasă și cea mai cunoscută cascadă din munții Pădurea Craiului, cascada de la Vadu Crișului, își ascunde șuvoiul înspumat în spatele unui baldachin natural de calcar.

La baza cascadei se află un bazin natural, săpat de ape în stâncă. Cel mai plăcut mod de a descoperi acest obiectiv turistic e ca, într-o zi de vară, să cobori la baza falezei, să asculți vuietul apei și să-i simți răcoarea.

Cascada este un punct obligatoriu de oprire pentru turele de rafting organizate de operatorii din zonă, locul fiind ideal pentru o bălăceală în toată regula.

Șase dintre traseele de drumeție din destinația Pădurea Craiului pornesc sau au printre obiectivele lor cascada Vadu Crișului:

Cabana Peștera Vadu Crișului – Peștera Bătrânului (bandă albastră), Circuitul galben al Defileului Crișului Repede (punct galben), Circuitul versantului drept al Defileului Crișului Repede (punct albastru), Circuitul versantului stâng al Defileului Crișului Repede (punct roșu), Cabana Peștera Vadu Crișului – Valea Mișidului – Peștera Moanei (triunghi albastru), Cabana Peștera Vadu Crișului – Șuncuiuș (triunghi roșu).

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Topa de Criș – Vadu Crișului

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Bălnaca – Șuncuiuș – Vadu Crișului

Atenție! Accesul auto la cascada Vadu Crișului nu este posibil.

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Halta Peștera

Pe jos:

Accesul la cascada Vadu Crișului se face pe jos din localitățile Vadu Crișului (1,9 km, traseu punct roșu dublu) sau Șuncuiuș (2,6 km, traseu punct roșu dublu).

 

Alte obiective