Așezate pe o coamă de deal de unde privirea poate cuprinde culmile domoale ale Apusenilor sau întreaga depresiune a Beiușului, cătunul tradițional Runcuri este un loc unde datorită inițiativei unor iubitori ai tradițiilor și naturii, timpul pare că poate fi oprit în loc.

Case tradiţionale, unele încă acoperite cu paie, salvate de prin satele Pădurii Craiului îi aşteaptă pe turiştii dornici să descopere viaţa la ţară în cea mai autentică expresie a ei. Amenajările interioare, inedite, redau oaspeților bucuria unei vieți simple, îndepărtată de tumultul cotidian.

Masa e ca la mama acasă, împrejurimile oferă drumeţilor trasee ce merită străbătute, iar noaptea, panorama depresiunii Beiuşului e una de neuitat. În plus, peștera cu cristale din mina Farcu este și ea un obiectiv turistic la îndemâna celor care decid să zăbovească aici.

Deși are numai câteva case, împrăștiate pe dealurile acoperite cu fânețe pline de flori și păduri de foioase, cătunul Runcuri e locul unde poți retrăi câteva zile desprinse parcă din poveștile bunicilor.

Traseul de cicloturism T9 „Valea Roșiei în imagini” are printre atracțiile sale și cătunul Runcuri.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia

Pe jos:

La Runcuri se ajunge pe DJ 764 până în Cheile Albioarei, unde din apropierea cantonului silvic, se vor urma indicatoarele spre Traditional Casa și Cătunul Runcuri.

Alte obiective