Străbătute de-a lungul lor de drumul judeţean 764, cheile Albioarei sunt văzute cel mai adesea în viteza maşinii. Dincolo de marginea asfaltului se găsesc drumuri ascunse ce urcă spre peşteri, poieni, ţancuri de stâncă, izvoare limpezi și ponoare în care îşi fac veacul salamandre placide.

Iarna, cascade înghețate, ca niște porți de cristal, stau de strajă în locul căruia i se mai spune și „porțile Pădurii Craiului”. De o parte și de cealaltă a drumului pot fi ușor zărite: peștera Urâcioșii, peștera Vacii, peștera Calului, peștera de la Valău, peștera Crucii.

E recomandat ca ele să fie admirate de la distanță, fiindcă niciuna nu este amenajată în scop turistic. Pentru o incursiune în lumea subterană, la doi pași distanță se află peștera cu cristale din mina Farcu.

Pe scurt, cheile Albioarei sunt un colţ al Pădurii Craiului ce merită descoperit pas cu pas. De aici puteți ajunge la cătunul tradițional Runcuri sau la lacul de acumulare de pe valea Vida, din satul Luncasprie.

Traseul de cicloturism T3 „Pădurea Craiului, all-inclusive” străbate pe o porțiune a sa aceste chei.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Halta Peștera

Pe jos:

Accesul la peșteră se face pe jos din localitățile Vadu Crișului (1,9 km, traseu punct roșu dublu) sau Șuncuiuș (2,6 km, traseu punct roșu dublu).

Alte obiective