Descrise ca fiind „cele mai impresionante chei din munţii Pădurea Craiului”, cheile văii Lazurilor găzduiesc traseul ideal pentru o drumeție cu familia, în mijlocul naturii sălbatice. Pereți verticali, păduri dese, ape limpezi şi repezi, misterioase guri de peşteră, traversări şi poteci întortocheate sunt doar câteva din ingredientele unei plăcute drumeţii, accesibilă celor cărora nu le este teamă să își ude picioare.

Pe o lungime de 5 kilometri, valea Lazurilor este foarte îngustă și are pereți ai căror înălțimi sunt cuprinse între 100 și 250 de metri. Din loc în loc se văd promontorii golașe, țancuri și piramide de stâncă. Pe sectorul din aval al cheilor, valea se îngustează și mai mult, versanții ei devenind verticali.

Pe parcurs, turiștii pot admira o cascadă, pe cât de mică, pe atât de frumoasă și impunătoarea intrare a peșterii Roșii. Nu departe de aici se află și intrarea în peștera Albă.

Cheile Lazurilor pot fi accesate urmând traseul de drumeție Peștera cu cristale din mina Farcu – Stanu Cârnului – cheile Lazurilor – peștera Roșie, marcat cu punct albastru.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Lazuri de Roșia

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Lazuri de Roșia

 

Pe jos:

Odată ajunși în satul Lazuri de Roșia accesul în cheile Lazurilor se face urmând firul apei.

Alte obiective