Cele mai lungi sectoare de chei din munţii Apuseni, 10 kilometri, cheile Videi sunt un adevărat ţinut al izvoarelor, avenelor şi peşterilor, al unor spectaculoase fenomene de eroziune, ascunse în spaţiul îngust al unor pereţi verticali de piatră care pot ajunge până la 250 de metri înălţime.

Situate în bazinul mijlociu și cel superior al văii cu același nume, delimitate în aval de lacul de la Luncasprie, cheile Videi încep, în amonte, la confluența cu afluentul lor, Viduța.

Avându-și originile în partea vestică a platoului Zece Hotare, valea Videi străbate locuri de un pitoresc rar întâlnit. Sectoarele înguste, abrupe și meandrate se desfășoară în forma unei potcoave.

În întreg bazinul văii Vida au fost descoperite peste 130 de cavități subterane, ale căror dimensiuni variază de la 5 la 773 metri lungime. De la un capăt la altul al lor, cheile Videi pot fi o destinaţie atractivă pentru toţi iubitorii de natură.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Tileagd – Tilecuș – Vârciorog – Luncasprie

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Sâmbăta – Dobrești – Luncasprie

 

Pe jos:

Din centrul localității Dobrești se merge mai depate pe DJ 767, către comuna Vârciorog. La un moment dat, făcând dreapta, traseul continuă către cantonul silvic Vida. Drumul este asfaltat până aproape de destinație și oferă turiștilor numeroase puncte de belvedere asupra cheilor.

 

Experiențe pe Valea Roșia

Alte obiective