Megőrizve olyannak, amilyen volt tulajdonosa életének utolsó napján, Dorel Codoban mester műhelye egy kis, a kürtös hegedűk készítőinek szentelt szentély. Ez a bihari vidékre jellemző hangszer a világon egyedülálló. A kürtös hegedű harsány hangja kivétel nélkül felhangzik az ország ezen részen megszervezett népi mulatságokon és hagyományos esküvőkön.

Majdnem 40 éven keresztül a lázurihegyi kézműves elvitte Bihar hírnevét az országba és a világba, ámulatba ejtve románokat és külföldieket nem csak kézműves tehetségével, de zenéjével is.

Dorel Codoban több magyarországi és jugoszláviai fesztiválon képviselte Romániát. Az emlékének szentelt kis múzeumban ki van állítva az a több tíz oklevél, amelyet a bihari hegedűkészítő kapott azokon a helyeken, ahova elvitték a hegedűi és a zenéje.

Napjainkban egy, a kürtös hegedűn előadott zenének szentelt, Biharrósa községben évente megrendezett fesztivál az ő nevét viseli.

A Dorel Codoban múzeum az azonos nevű panzió közvetlen közelében, a Biharrósa községhez tartozó Lázurihegy faluban található.

A múzeum maglátogatása előtt a turistáknak ajánlott felhívni a következő számot +40 744 402 368.

A műhely két lépésre van a T3-as, „Király-erdő, all-inclusive” kerékpáros túraútvonaltól.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa – Lázurihegy

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Lázurihegy

 

Gyalogosan:

A DJ764-es megyei útról le kell térni Lázurihegy irányába majd a 219-es községi útról balra kell fordulni egy olyan útra, amely enyhén emelkedve halad a falu temploma és a Dorel Codoban panzió felé.

 

Related Projects