Satul Drăgoteni, din comuna Remetea, este vestit pentru că femeile de aici au ridicat tradiția împistririi ouălor la rang de artă. Se spune că nu există nici o casă din sat în care să nu găsești ceara și bizarca, elementele de bază pentru împodobirea ouălor.

An de an, în Vinerea Mare, aici are loc festivalul „Oul de Paști”. Dorina Hanza, profesor și învățător, este sufletul acestei manifestări și cea mai pasionată dintre păstrătoarele tradiției împistririi din satul de pe valea Roșiei.

Ea spune că semnele pictate pe ouă se inspiră din cele purtate pe poalele tradiționale, pe spătoi sau pe zgărdane, dar și din natură. Din dantelăriile pictate de femeile de la Drăgoteni pe ouă nu lipsesc elementele religioase, motivele zoomorfe și motivele vegetale.

Împistritul ouălor are și un ritual aparte. Întotdeauna lucrul începe cu semnul crucii și o rugăciune. În timp ce împodobesc ouăle, femeile cântă pricesne sau evocă momente din viața lui Iisus. Atmosfera pioasă este completată de sunetul toacei.

Conform tradiției creștine, la Drăgoteni ouăle se vopsesc numai cu culoarea roșie.

Pentru a descoperi cum se vopsesc ouăle în satul Drăgoteni, turiștii sunt îndemnați să își programeze o vizită la Dorina Hanza la numărul +40726.185.124 sau +40770.132.409.

La Drăgoteni se poate ajunge și parcurgând traseul de cicloturism T1, „Descoperă satul vechilor tradiții”.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Căbești – Remetea – Drăgoteni

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Drăgoteni

Alte obiective