Miután sikerült megmenteni a teljes rongálástól, a Farcu-kristálybarlang rövid időn belül Románia egyik legismertebb turisztikai célpontja lett. Az egyetlen olyan hely az országban, ahol bárki felfedezheti a kalcitkristályok oly törékeny szépségét.

A barlang rendelkezik egyéb turistacsalogató kínálattal is: egy szuvenír bolttal, egy kis bányászati múzeummal, ahol meg lehet tekinteni számos, a föld alatti munkában használt eszközt, egy kis, 70 méter mély, föld alatti zsomboly felett található erkéllyel és több bányajárattal. Mindemelett, a hely legfőbb vonzerejét a kristályok képezik.

A barlang közvetlen közelében található a ”Fedezd fel a Rossia-patak völgyét” tanosvény. Az aránylag rövid, mindössze 45 perc alatt bárki által bejárható tanosvény elvisz egy, a magasban függő erkélyhez, ahonnan rá lehet látni a Lazuri-szorosra. A táj szépsége és a kitárulkozó, mély szakadék szédítő élményt nyújtanak.

A Biharrósa vidékén található négy turistaút közül három a Farcu-kristálybarlangtól indul: a kék kereszttel jelzett Farcu-kristálybarlang – Biharrósai-vízkitörés, a kék ponttal jelzett Farcu-kristálybarlang – Stanul Carnului és a kék ponttal jelzett Lazuri-szoros körút.

A T3-as, ”Király-erdő, all-inclusive” és a T9-es, ”A Rossia-patak völgye képekben” kerékpáros túraútvonalak szintén érintik a barlangot.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa

Gyalogosan:

A Farcu-kristálybarlang a Bihar megyei Biharrósa községben található. Ezt a turista látványosság a DJ 764-es jelzésű úton lehet megközelíteni. Miután megérkeztünk Biharrósa község központjába, az aszfaltozott községi úton kell haladni 3 kilométert, a barlang felé mutató jelzőtáblákat követve.

Related Projects