A Szent Miklósnak szentelt ortodox templomot 1799-ben építették egy másik templom helyén, amelyik abban az időben Dzsoszány és Gorbolyfalva tulajdona volt.

A szakértők szerint a régi templomot legalább száz évvel korábban építhették. 1772-ben Meletie Covaci, Nagyvárad unitus püspöke, azt mondta, hogy látta a gorbolyfalvi templomot, a szerény, fából épült és zsindellyel fedett istenházat.

1773-ban Dzsoszány és Gorbolyfalva régi házait elköltöztették a települések jelenlegi helyére, sorba állítva őket a császári rendelkezéseknek megfelelően. Több, mint valószínű, hogy az idő múlásával a régi templom már nem felelt meg a közösség szükségleteinek, ezen kívül az új település határán kívül esett, ennek következtében született meg a döntés egy új istentiszteleti hely építéséről.

Az 1851-ben felújított gorbolyfalvi templom szerénynek tűnik a méreteit illetően.

A szélessége mindössze 4,4 méter. Habár a templomot belülről nem festették ki, említésre méltó a templomhajó és az oltár félköríves boltozata, ahol a festés a csillagos eget ábrázolja.

Az 1851-es felújítás alkalmával elvégezték a falak külső és belső vakolását. A szilárdsági szerkezetet egy húzógerendával egészítették ki és egyéb elemekkel is megerősítették az építményt. 1974-ben ezt a templomot is beborították horganyzott lemezzel, az akkori „divat” szerint.

Habár a gorbolyfalvi templom nincs kifestve, a füzesmikolai kolostorból származó üvegre festett ikonok, köztük a radnótfáji Sandu Zugravu által készített Szent Miklóst ábrázoló ikon (1808-ból), az oldalsó ajtók, az egyházi kincsek és kegytárgyak olyan vallásművészeti értékeket képviselnek, amelyeket érdemes megtekinteni.

Gorbolyfalvára a Biharkaba községhez tartozó Dzsoszány falu központjából lehet eljutni, a 147-es községi úton.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Dzsoszány – Gorbolyfalva

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Biharkaba – Dzsoszány – Gorbolyfalva

 

Related Projects