Egy valóságos atlasza a hajdani, kőben jól megőrzött víz alatti életnek, a Hârtopu Bonchii-barlang több, mint hat kilométer hosszú. A természet őskori kagylók és csigák fosszíliáit rejtette itt el, valóban egyedülálló, köveken megjelenő csodákról van szó. Rögtön a bejárat után egy majdnem tíz méter mély függőleges akna következik. Ennek az aljánál egy vízfolyás található, tehát egy aktív barlangról van szó.

A Medencék-terme, az Oszlop-terem, a Katedrális-terem, a Felfüggesztett-terem vagy az Omladékos-terem egy álomvilági élményt nyújtanak azon bátraknak, akiknek sikerül eljutni hozzájuk.

A Hârtopu Bonchii-barlang a Király-erdőbeli, turisták számára látogathatóvá tett barlangok közé tartozik.

Figyelem, a látogatás csak akkreditált barlangi túravezetők jelenlétében engedélyezett!

Ahhoz, hogy meglátogassák a Király-erdő látogatható barlangjait, a turistáknak fel kell venni a kapcsolatot egy helyi utazásszervezővel, akitől kapnak egy árajánlatot és aki elősegíti a látogatást, a látogatási szabályzatnak megfelelően. Egy szakképzett idegenvezető végig fogja őket kísérni a látogatás során, az egyéni védőfelszerelést pedig a környéken tevékenykedő utazásszervezők fogják biztosítani.

Tekintsék át a látogatási szabályzatot és a látogatható barlangok leírását.

A Hârtopu Bonchii-barlang a Farcu fennsíkon található, kis távolságra a Farcu-kristálybarlangtól, nem túl messze attól az aszfaltozott úttól, amelyik ehhez az ismert turistalátványossághoz vezet.

Ez a barlang két lépésre van a Király-erdőbeli T3-as, „Király-erdő, all-inclusive” és T9-es, „A Rossia-patak völgye képekben” mountain bike-nak szentelt útvonalaktól.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa

Gyalogosan:

Miután megérkeztünk Biharrósa község központjába, a Hârtopul Bonchii-barlanghoz ugyanúgy lehet eljutni, mint a Farcu-kristálybarlanghoz, követve az oda vezető jelzőtáblákat az aszfaltozott községi úton haladva 3 kilométert.

Related Projects